2021-10-19 23:01:10

DAN JABUKA, DAN ZDRAVLJA - 20. listopada

 

JABUKA NA DAN DRŽI LIJEČNIKA DALEKO OD KUĆE!

Svjetski dan jabuka obilježava se 20. listopada. Obilježili smo ga i mi postavljanjem prigodnog panoa u hodniku škole kako bi nas podsjetio na zdrave, hranjive i korisne jabuke koje bismo trebali konzumirati najmanje jednu svaki dan za boljitak općeg stanja organizma, snižavanje kolesterola i kao metoda mršavljenja jer sadrži malo kalorija, a mnogo vlakana. 

 

Više o proizvodnji  jabuka kod nas i u svijetu i njenim vrijednostima pročitajte na poveznici OPŠIRNIJE. 

 

Zašto jesti jabuke svaki dan?
 
Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.

Malo kalorija i puno vitamina 

Jabuka srednje veličine ima tek oko 95 kalorija i bogata je naročito vitaminom C. Iako ima malo kalorija, jabuka nam daje osjećaj sitosti jer voćka srednje veličine sadrži oko 4 grama vlakana, što je 10 -15 % dnevnih potreba.

Jača srce i snižava kolesterol 

Ona je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Jabuka sadrži antioksidanse i pektin (vrsta vlakna) za koje se smatra da imaju koristan utjecaj na zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da jabuka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti te da smanjuje rizik od moždanog udara. Antioksidansi u jabuci sprečavaju oksidaciju LDL kolesterola.
 
Zašto jesti hrvatske jabuke?
 
Pogodni ekološki i klimatski uvjeti za proizvodnju vrhunskih jabuka. Uzgojni uvjeti u Hrvatskoj omogućuju proizvodnju kvalitetnih jabuka – obilje sunca, kvalitetna zemlja i okoliš koji nije zagađen prekomjernom uporabom zaštitnih kemijskih sredstava. Jabuka iz hrvatskog voćnjaka je zaista svježa. Radi kratkih transportnih puteva od voćnjaka do vašeg stola, jabuke se beru u optimalnoj zrelosti. Hrvatska jabuka dozrijeva na stablu, a ne u hladnjači. Transport iz obližnjeg voćnjaka ekološki ne opterećuje okoliš. Proizvodnja jabuka u Hrvatskoj je strogo kontrolirana. Jabuke se uzgajaju pod strogim fotosanitarnim pravilima i budnim okom nadležnih institucija.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede R. Hrvatske

 


Gimnazija Beli Manastir