2014-05-13 08:33:22 Predavanje „Naša hrana - prednosti lokalno proizvedenih i ekoloških namirnica“ za učenike prvih i drugi razreda U sklopu projekta „Hrana za misli, hrana za akciju“ za naše učenike prvih i drugih razreda je održano predavanje pod nazivom „Naša hrana - prednosti lokalno proizvedenih i ekoloških namirnica“ . 5 predavanja u trajanju od 1 školskog sata je održao prof. Matko Šišak iz Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG). Projekt „Hrana za misli, hrana za akciju“ provodi udruga ZMAG sa sjedištem u Vukomeriću gdje stvaraju ekološki edukacijski centar Reciklirano imanje. ZMAG je edukacijsko-ekološka udruga osnovana 2002. godine i do danas su samostalno ili u određenim partnerstvima uspješno proveli 48 različitih projekata.
Projekt "Hrana za misli, hrana za akciju" provode samostalno na području čitave Republike Hrvatske od 1. siječnja do 1. lipnja 2014. godine. Cilj projekta je dodatno educirati 5000 učenika i učenica osnovnih i srednjih škola u RH o povezanosti proizvodnje i kvalitete hrane s klimatskim promjenama, te o drugim važnim područjima održivog razvoja i zaštite okoliša.
Učenici su mogli čuti o štetnosti masovnog uzgoja hrane i upotrebi pesticida, GMO-u, industrijskoj hrani i aditivima, ali i o prirodnoj hrani, zdravoj prehrani, lokalnom, ekološkom uzgoju itd. Mnogi učenici su istaknuli da će nakon ovog predavanja malo drugačije razmišljati o hrani. Sanja Dubić, prof. |
Gimnazija Bernardina Frankopana Ogulin |