2022-10-21 10:34:55 Promotori zdravlja - ekolozi Učeničke zadruge Zrno i učenici petih razreda Kako potaknuti razvoj plemenitosti i brige za okoliš i prirodu kod učenika? Jednostavno, potrebno je djecu aktivno uključiti u rad i stvaranje nečega novoga. Učenici, zadrugari, kroz sekciju Ekolozi, svojim radom potiču razvoj ekološke svijesti, a razvojem ekološke svijesti raste i potreba za očuvanjem prirode. Ekolozi potaknuti time aktivno stvaraju ekološke proizvode zdrave za ljudsko tijelo, ali i za Zemlju. Potaknuti tim razmišljanjem učenici su predložili obilježavanje Svjetskog dana jabuka vođeni izrekom „Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van” („An apple a day keeps the doctor away”). Tko je u životnim fazama najosjetljiviji? Odgovor je djeca i stariji. Naši zadrugari i učenici petih razreda te dio učenika 7. b razreda, vođeni nastavnicom Ivanom Kozić i Dijanom Penava, dogovorili su se da tim povodom promoviraju zdravu hranu jesenskom namirnicom, a koju imaju kod kuće i svakodnevno koriste u prehrani, a to je jabuka. Tema naše aktivnosti je zdravlje – učenici, promotori zdravlja. Plan aktivnosti bio je sljedeći: Istražiti važnost jabuke u svakodnevnom prehrani (hranjive vrijednosti, koristi za ljudski organizam i izraditi edukativan plakat.. (slike učeničkih radova) Napraviti plakate o jabukama na engleskom jeziku. (plakati su izloženi u učionici engleskoga jezika i na panou kod kabineta kemije) Sakupiti domaće jabuke. Učenici su donosili u školu domaće, nešpricane, stare autohtone vrste iz njihova vrta, smjestili u hladnjak u kabinet iz Kemije i prikupljali kroz tjedan dana. Nastavnice Dijana Penava i Ivana Kozić sastavile su popis što je sve potrebno kupiti kako bi kvalitetno mogle s djecom odraditi projekt, ravnatelj je od početka podržao naše ideje, i naš tajnik je pomogao i otišao u nabavku potrebnog materijala. Kuhanje džema od jabuke u školi, aktivno sudjeluju djeca i nastavnice. Učenici su sakupljali staklenke i na dan kuhanja džema u kuhinji je sve bilo spremno. Drugi eko proizvod bio je čips od jabuke. Izrada čipsa od jabuke u školi, sušenje u pećnici, bez dodavanja šećera i začina.. Izrada etiketa s deklaracijom. Priprema kolača od jabuke uz pomoć mama učenika i učenica. Učenici su pripremili plakate sa svim najvažnijim činjenicama koje bi svatko trebao znati i njih su prezentirali po svim razredima škole. Učenici su na dodatnoj nastavi Engleskoga jezika izradili plakat drvo jabuke i istražili i pronašli citate o jabukama na engleskom i hrvatskom jeziku. Naša kuharica Ruža i kuhar David pomogli su narezati peciva i namazati domaći džem na peciva. U svaki razred s edukativnim plakatima došli su i s pladnjem mirisnih i ukusnih slastica od jabuke – na njoj je bilo pecivo s našim domaćim džemom, čips od jabuke i plod jabuke. Posjet Domu za starije i nemoćne osobe u Ivankovu. Budući da u njemu borave osobe slabijeg imuniteta, s nastavnicom Dijanom otišlo je četiri učenika u posjet s poklonima za korisnike doma našim eko proizvodima učeničke zadruge, ali i proizvodima od jabuke. Ostali učenici su ostali u razredu i putem video poziva uspostavili komunikaciju sa korisnicima i djelatnicima doma. Zahvaljujući ravnatelju koji se pobrinuo i iz svoga vrta donio sadnicu autohtone vrste jabuke projekt smo završili sadnjom sadnice jabuke. Nastavnice Dijana i Ivana osmislile su i izradile diplomu za učenike kao podsjetnik za uloženi trud.
Naši učenici tijekom primjenjivih praktičnih radova još više jačaju i šire ekološku svijest i odgovornost. Sretna lica učenika koji su aktivno sudjelovali u projektu, učenika škole i korisnika Doma za umirovljenike „Horvat” najbolja je i najljepša povratna informacija – evaluacija na zadanu temu. Nadamo se i u budućnosti sličnim aktivnostima kojima učenici šire znanje, nadograđuju vještine, jačaju empatiju i postaju bolji ljudi našega društva.
Autorice: Ivana Kozić, učitelj mentor Dijana Penava, učitelj mentor
Fotografije možete pogledati u našoj fotogaleriji. |
Osnovna škola "August Cesarec" Ivankovo |