2015-12-18 09:23:40 Pravilna prehrana i pravilne prehrambene navike U sklopu redovitog programa nastave prirode učenici 5.a i 5.b razreda 14. prosinca 2015. godine imali su zanimljive radionice. Stečeno znanje s prethodnog sata trebali su praktično primijeniti. Imali su zadatak kod kuće prikupiti iz kataloga slike s namirnicama podrijetlom iz Hrvatske, u skupinama izraditi piramidu i donijeti u školu voće koje najviše vole. Cilj radionice bio je prepoznati načela zdrave prehrane i stvoriti pravilne prehrambene navike. Svaki razred bio je podijeljen u 4 skupine. Dvije skupine izrađivale su novu piramidu zdrave prehrane. Jedna je pravila tanjur pravilne prehrane, a jedna voćnu salatu od voća kojeg su donijeli svi učenici i učiteljica. Tanjur je odraz prehrambenih smjernica koje govore o namirnicama čiji je unos potrebno povećati, namirnicama čiji je unos potrebno smanjiti i o važnosti kontrole unosa kalorija. Smjernice tanjura glase: Neka polovicu tanjura ispuni voće i povrće Neka barem polovinu ukupnog unosa žitarica čine cjelovite žitarice Umjesto punomasnog mlijeka i mliječnih proizvoda uputno je unositi obrane proizvode Pripaziti na unos soli odnosno natrija u hrani kod proizvoda kao što su juhe iz vrećice, kruh i peciva i gotova jela Žeđ gasiti vodom, a ne slatkim napitcima Uživati u hrani, ali smanjiti porcije i ne prejedati seNa kraju su svi kušali najbolju voćnu salatu na svijetu i uživali u ostatku sata prirode analizirajući izrađene piramide i tanjur pravilne prehrane. mr.sc. Biljana Pavić
|
Osnovna škola August Šenoa Osijek |