2024-05-02 22:28:00

PROJEKT: "Tradicionalna jela viljevačkog kraja - od sjemena do ukusnog obroka", 2. aktivnost

U utorak, 30. travnja 2024. na nogometnom igralištu NK Viljevo, bilo je veselo i radno. Realizirali smo drugu zajedničku aktivnost s našim projektnim partnerima.

Učili smo kuhati grah u kotliću i praviti domaće taške s pekmezom od šljiva.

Tijekom prvog polugodišta tekuće školske godine provodili smo istraživanje o jelima koja su spremali naši stari. Od svih prikupljenih recepata i nabrojanih jela, kao najlakša jela za prve kulinarske korake pokazali su se grah i taške.

Kroz pripremu graha vodili su nas Vrećari, a taške su nas učile praviti Ruže.

Na igralištu smo se okupili u 14 sati i prionuli na posao. Predsjednik Udruge kuhara tradicionalnih jela Vrećari, Mirko Klopotan opisao je učenicima korak po korak pripremu graha u kotliću. Učenici su sudjelovali u čišćenju luka i mrkve, rezanju kobasica i pozorno su promatrali što naš demonstrator radi.

Kad smo pristavili grah, učenici su se uputili k predstavnicama Udruge žena Ruže. Teta Spomenka, predsjednica udruge, detaljno je opisivala učenicima koje sastojke trebaju kako bi umijesili fino i meko tijesto za taške. Objasnila im je da su se tradicionalne taške punile isključivo pekmezom od šljiva. Kad je tijesto odmorilo, učenici su zasukali rukave i vješto s našim demonstratoricama punili slatke taške.

 

 

 

U vremenu zakuhavanja graha i taški, učenike su volonteri Gradskog društva Crveni križ iz Donjeg Miholjca obučili što učiniti kad se ozlijedimo u kuhinji. Jer se u pripremi jela koriste oštri predmeti, kipuća voda i nezgode tijekom kuhanja su moguće.

Bližio se trenutak zgotovljavanja jela te su učenici naučili što je „ proljani grah “ i kušali predjelo, " kruha s masti ".

Jedna od varijanti pripreme graha koji se kuhao na veliko u domaćinstvu te su ga ukućani konzumirali nekoliko dana u raznim kombinacijama. Učenicima je bilo ukusno, a neki i danas tako jedu grah kod svojih djedova i baka.

 

Prije samog zgotovljavanja taški, teta Spomenka nam je pokazala kako pravi prezle od starog domaćeg kruha i kako njima ukrašava / oblači taške.

Miris zgotovljenih jela širio se prostorom u kojem smo boravili. Gladni učenici prionuli su na pripremu prostora za blagovanje. Kad je sve bilo spremno za degustaciju oprali su ruke i strpljivo čekali svoju porciju.

Grah je bio glavno jelo, a slatke taške desert.

Nakon blagovanja zahvalili smo našim demonstratorima i izrazili želju da sljedeću aktivnost realiziramo što prije jer nema slađeg nego učiti i samostalno pripremiti slasni objed.

Zahvaljujemo predstavnicima partnerskih udruga i volonterima Gradskog društva Crvenog križa Donji Miholjac na dinamičnom, zanimljivom i poučnom poslijepodnevu.


Osnovna škola Ante Starčevića Viljevo