2024-06-07 00:04:00

PROJEKT: "Tradicionalna jela viljevačkog kraja - od sjemena do ukusnog obroka", 3. aktivnost

U četvrtak, 6. lipnja 2024. na nogometnom igralištu NK Viljevo ponovo je bilo veselo i radno.

Realizirali smo treću zajedničku aktivnost s našim projektnim partnerima.

Učili smo kuhati paprikaš, pekmez od marelica i peći palačinke.

 

 

Jedno od tradicionalnih jela viljevačkog kraja, koje se spremalo u prilikama slavlja i većih okupljanja je paprikaš. Stoga smo paprikaš izabrali za sljedeću deliciju koju ćemo učiti kuhati.

Kako je vrijeme dozrijevanja sezonskog voća, a berba marelica je bila u tijeku odlučili smo kuhati pekmez od marelica i pripremiti djeci vrlo drag desert, palačinke.

U radu su nam pomogli Vrećari te učiteljice Matea Vincetić i Kristina Vincetić.

Na igralištu smo se okupili u 14 sati i prionuli na posao.

Predsjednik Udruge kuhara tradicionalnih jela Vrećari, Mirko Klopotan opisao je učenicima što je to paprikaš, zašto se tako zove i kakav su paprikaš spremali naši stari. Učenici su naučili da je za paprikaš potrebna veća količina crvenog luka, koji je naš demonstrator prethodno pripremio i na laganoj vatri prodinstao. Zatim je dodao slatku mljevenu papriku za okus i boju te meso.

 

Kad smo pristavili paprikaš, prionuli smo na pranje zrelih marelica. Učiteljica Zdravka Kopić učenike je uputila kako treba kalati marelice i kako ih temeljito očistiti i pripremiti za pekmez. Učenici su naučili i koja je razlika između pekmeza, marmelade i džema. Kada su marelice bile spremne za obradu valjalo ih je izvagati i pripremiti dobar omjer sastojaka kako bi naš pekmez bio što ukusniji.

 

 

Dok je učiteljica Zdravka budno nadzirala pekmez, učenici su se uputili k učiteljici Matei koja ih je naučila koji su sastojci potrebni za pripremanje palačinki te kako dobro izraditi smjesu za palačinke.

 

Kad je krenulo pečenje palačinki došlo je i vrijeme za dodavanje posebnog dodatka paprikašu, ukuhavanje finih domaćih noklica.

Učenici su pod budnim okom učiteljice Kristine i našeg Vrećara Mirka, pažljivo ukuhavali noklice.

 

Bilo je potrebno neko vrijeme kako bi se jelo zgotovilo, prohladilo i bilo spremno za kušanje i objedovanje te smo to vrijeme iskoristili za sportske aktivnosti.

S nestrpljenjem smo čekali u redu da kušamo nove stare delicije.

Zdjelice s paprikašem su se brzo praznile, a slatke i meke palačinke punjene pekmezom od marelica su nas čekale.

Pekmez koji smo skuhali, a nismo potrošili predali smo našim školskim kuharima koji će nam posljednji nastavni tjedan pripremiti desert kako bismo počastili i ostale učenike naše škole proizvodom koji smo sami pripremili.

Na kraju bogatog dana zahvalili smo našim projektnim partnerima Vrećarima,  učiteljicama Matei i Kristini na pomoći te smo dogovorili da ćemo ovakva poučna druženja nastaviti i sljedeće školske godine.

 


Osnovna škola Ante Starčevića Viljevo