2024-06-07 00:04:00 PROJEKT: "Tradicionalna jela viljevačkog kraja - od sjemena do ukusnog obroka", 3. aktivnost U četvrtak, 6. lipnja 2024. na nogometnom igralištu NK Viljevo ponovo je bilo veselo i radno. Realizirali smo treću zajedničku aktivnost s našim projektnim partnerima. Učili smo kuhati paprikaš, pekmez od marelica i peći palačinke.
Jedno od tradicionalnih jela viljevačkog kraja, koje se spremalo u prilikama slavlja i većih okupljanja je paprikaš. Stoga smo paprikaš izabrali za sljedeću deliciju koju ćemo učiti kuhati. Kako je vrijeme dozrijevanja sezonskog voća, a berba marelica je bila u tijeku odlučili smo kuhati pekmez od marelica i pripremiti djeci vrlo drag desert, palačinke. U radu su nam pomogli Vrećari te učiteljice Matea Vincetić i Kristina Vincetić. Na igralištu smo se okupili u 14 sati i prionuli na posao. Predsjednik Udruge kuhara tradicionalnih jela Vrećari, Mirko Klopotan opisao je učenicima što je to paprikaš, zašto se tako zove i kakav su paprikaš spremali naši stari. Učenici su naučili da je za paprikaš potrebna veća količina crvenog luka, koji je naš demonstrator prethodno pripremio i na laganoj vatri prodinstao. Zatim je dodao slatku mljevenu papriku za okus i boju te meso.
Kad smo pristavili paprikaš, prionuli smo na pranje zrelih marelica. Učiteljica Zdravka Kopić učenike je uputila kako treba kalati marelice i kako ih temeljito očistiti i pripremiti za pekmez. Učenici su naučili i koja je razlika između pekmeza, marmelade i džema. Kada su marelice bile spremne za obradu valjalo ih je izvagati i pripremiti dobar omjer sastojaka kako bi naš pekmez bio što ukusniji.
Dok je učiteljica Zdravka budno nadzirala pekmez, učenici su se uputili k učiteljici Matei koja ih je naučila koji su sastojci potrebni za pripremanje palačinki te kako dobro izraditi smjesu za palačinke.
Kad je krenulo pečenje palačinki došlo je i vrijeme za dodavanje posebnog dodatka paprikašu, ukuhavanje finih domaćih noklica. Učenici su pod budnim okom učiteljice Kristine i našeg Vrećara Mirka, pažljivo ukuhavali noklice.
Bilo je potrebno neko vrijeme kako bi se jelo zgotovilo, prohladilo i bilo spremno za kušanje i objedovanje te smo to vrijeme iskoristili za sportske aktivnosti. S nestrpljenjem smo čekali u redu da kušamo nove stare delicije. Zdjelice s paprikašem su se brzo praznile, a slatke i meke palačinke punjene pekmezom od marelica su nas čekale. Pekmez koji smo skuhali, a nismo potrošili predali smo našim školskim kuharima koji će nam posljednji nastavni tjedan pripremiti desert kako bismo počastili i ostale učenike naše škole proizvodom koji smo sami pripremili. Na kraju bogatog dana zahvalili smo našim projektnim partnerima Vrećarima, učiteljicama Matei i Kristini na pomoći te smo dogovorili da ćemo ovakva poučna druženja nastaviti i sljedeće školske godine.
|
Osnovna škola Ante Starčevića Viljevo |