2021-10-18 09:18:06 TJEDAN ŠKOLSKOG DORUČKA Tjedan školskog doručka u OŠ Beletinec obilježen je radionicama pripreme raznih povrtnih jela, a u samu izradu uključili su se i učenici sa svojim učiteljicama. Odlučili su napraviti zanimljiva, ali i hranjiva jela. Najprije su se zapitali: „Kako modernu pizzu napraviti hranjivom?“ Pa vrlo jednostavno: potrebno joj je dodati zdrave namirnice, bogate vitaminima i mineralima. Dogovorili su se da će pokušati sa špinatom. Špinat je bogat proteinima, mineralima: željezom, magnezijem, fosforom, cinkom, kalcijem, vitaminima: A,K,C,B,E, vlaknima i omega 3 masnim kiselinama. Učenici su špinat umijesili u pripremljeno tijesto za pizzu, na tijesto su stavili svježe pripremljen umak od domaće rajčice i nadjenuli je šunkom i sirom. Rajčica je nutritivno također bogata vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima. Jednu tepsiju su učenici odlučili obogatiti i crvenim lukom. Nakon pečenja, kada je zamirisala čajna kuhinja, učenici su prionuli na kušanje i veoma brzo ispraznili su obje tepsije. Kako uz svako dobro jelo pristaje i dobar desert, učenici su također osmislili i zdraviju verziju slastice pa su ispekli kolač od mrkve. U klasičnom receptu za sočni biskvitni kolač, običan šećer zamijenili su sirovim, nerafiniranim, ulje su zamijenili jogurtom, a umjesto bijelog brašna stavili su graham brašno. U smjesu su umiješali naribanu mrkvu koja je kolaču dala poseban okus. |
Osnovna škola Beletinec |