2012-11-22 17:11:10 Želimo jesti zdravo! U petak, 3.12.2010., u popodnevnim satima, Savez kuhara mediteranskih i europskih regija pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti organizirao je za splitske školarce projekt „Želim jesti zdravo!“. U taj su se projekt uključili i naši šestaši sa svojom razrednicom Arianom Marović .
U prostranoj kuhinji, u Jobovoj ulici, sastali su se i razgovarali o pravilnoj prehrani, važnoj za zdravlje i pravilan razvoj djece. Ovaj put se u svrhu promicanja zdrave prehrane nije samo pričalo nego smo imali priliku pripremati zdrave obroke. Dobili smo kuharsku opremu, naputke i recepte te uz stručno vodstvo iskusnog kuhara Pere Savanovića pripremili savijaču od špinata i sira i juhu od bundeve. Isprobali smo ova jela te odgovorno tvrdimo da špinat i bundeva doista mogu biti ukusni. Tom smo se prigodom podsjetili na pravila lijepog ponašanja za stolom te pažljivo servirali tanjure i pribor koji smo potom i upotrijebili te tako primijenili naučena znanja iz bontona. Mi smo uživali, a vama preporučujemo da kad sljedeći put poželite nešto slatko posegnete za sezonskim plodovima. Vjerujte, i slatko može biti zdravo! Ukoliko želite sami isprobati ove recepte, prepisali smo ih za vas:
JUHA OD BUNDEVE
Sastojci: 1,5 kg bundeve 1 veći luk 1 žlica maslaca 2 povrtne kocke 2 dcl slatkog vrhnja peršin sol, papar Priprema: Bundevu ogulite, izvadite joj koštice i narežite je na kocke. U zasebnom manjem loncu zakuhajte vodu (oko 1 l) pa kad uzavre zakuhajte temeljac s dvije povrtne kocke. Luk ogulite i sitno nasjeckajte, pa ga na laganoj vatri na maslacu popržite da bude staklast. Tada dodajte kocke bundeve i kratko propirjajte. Ulijte pripremljen temeljac i kuhajte oko 30 min., odnosno dok bundeva omekša. Kuhanu bundevu maknite s vatre i izmiksajte štapnim mikserom da dobijete pire, umiješajte slatko vrhnje i lagano izmiješajte. Juhu pospite sjeckanim peršinom i poslužite.
SAVIJAČA OD ŠPINATA I SIRA
Sastojci: 500 g kora za savijaču 1 kg špinata 500 g mladog sira 100 g maslaca 20 dkg feta sira začinsko bilje 2 jaja sezam sol Priprema: Špinat operemo i očistimo, naglo skuhamo u kipućoj vodi. Napravimo smjesu od jaja, sira i špinata uz dodatak začina. Kore izrežemo na trake, premažemo rastopljenim maslacem, te zatim punimo s žličicom nadjeva, te motamo kore u trokut i slažemo u posudu za pečenje. Premažemo žumanjcem, pospemo sezamom i pečemo na 220 stupnjeva oko 10 minuta. U slast! |
Osnovna škola "Blatine-Škrape" Split |