2020-02-17 08:32:31 AZIJSKA KUHINJA U OŠ „BRAĆA SELJAN“ KARLOVAC I ove školske godine 2019./2020. u našoj školi OŠ“Braća Seljan“ Karlovac, organizirala se i uspješno provela radionica „Azijska kuhinja“. To je radionica koja se devetu godinu za redom provodi u okviru nastave geografije za učenike 6.razreda. Učenici u 6. razredu iz nastave geografije stječu znanje o prostoru Azije. Poseban naglasak u učenju je stavljen na detaljnijem upoznavanju prostora Monsunske Azije, u okviru kojeg učenici uče o najznačajnijim državama tog prostora, kao što su Indija, Kina i Japan. U okviru nastave (blok sata) geografije, profesorica savjetnica iz geografije Božena Marković osmislila je radionicu (upoznavanje specifične hrane , poglavito izrada sushija) za učenike i time pokušala još više približiti prostor tog dijela svijeta. Učenicima se na satu geografije pripremi (skuha smeđa) riža, koju konzumiraju pripravljenu u sushiju, ali i sa kuhanim povrćem i tofuom (i seitanom, dimljenom sojinom kobasicom) u kojem se nađu i poneki začini i sjemenke (tamari, sezam, kurkuma ili gomasho). Hranu učenici konzumiraju upotrebom tzv.kineskih štapića. No, prije konzumiranja riže, tofua te sushia učenici jedu instant miso juhu. Namirnice se pribavljaju i neke doniraju učenicima iz zagrebačkog lanca trgovina zdrave hrane. Nakon obavljene radionice u drugom školskom satu učenici rješavaju radne listiće pomoću kojih se utvrđuje i ponavlja ono znanje koje je stječeno na prethodnim satovima geografije(nastavne teme „Azija“) pa i same radionice. Uz opće geografsko te kartografsko znanje koje učenici moraju upotrijebiti da bi riješili radni listić (koncipiran u četiri veće skupine zadataka) u jednom se trebaju objasniti pojmovi koji su u radionici spominjani (npr. soja, tofu, gluten, seitan, gomashio, tamari, miso). Učenici su, i ove kao i svake godine do sada , vrlo pozitivno i zainteresirano reagirali na organizirano. |
Osnovna škola "Braća Seljan" Karlovac |