2023-06-20 12:52:38
Outdoor Classroom Day u 3.c razreduU svijet ljekovitih i korisnih biljaka, mjerenje mase i volumena, zakoračili su učenici 3.c razreda praveći sok od bazge. Recept su već i sami otprilike znali, jer ga tradicionalno prave njihove mame i bake.
U potragu za čistom bazgom oko škole poveli su učiteljice Marinu Š. i Ivanu Đ., a učitelj Marko H. pomogao im je izraditi etiketu na kojoj su zabilježili potrebne informacije o soku, koje su napisali na hrvatskom i engleskom jeziku: sastojke i mjesto proizvodnje.
Provjereni recept za domaći sok od bazge (elderflower syrup) dijelimo s vama:
100 cvjetova bazge (ubrane daleko od prometa ili pesticida)
100 g limunske kiseline
8-10 limuna
10 litara vode
10 kg šećera
i budući je dosta toplo, 1 konzervans.
Ostaviti bazgu, limunsku kiselinu i limun da odstoji 24 h, nakon toga procijediti i umiješati šećer i konzervans. Nekoliko dana miješati dok se šećer ne otopi. Uliti u boce i uživati u vrelim danima.
Učiteljica Ivana Đaković
|