2016-10-26 12:01:41 UDRUGA ŽMERGO I OŠ ČAVLE PARTNERI U PROJEKTU OŠ Čavle odobrena su dva eko projekta u sklopu EAThink natječaja za lokalne školske inicijative – europski angažman mladih od školskih vrtova do održivih prehrambenih sustava. Cilj projekta je podići kod učenika i učitelja kritičko razmišljanje i aktivno uključivanje u izazove globalnog razvoja kroz usredotočenost na održive prehrambene sustave i mala poljoprivredna gospodarstva. EAThink 2015 – jedi lokalno, misli globalno
Jedi lokalno, a misli globalno poruka je jasna za sve nas i budući naraštaj vrlo, vrlo jasna.
Čuvajmo zelenilo, bilje u našoj školskoj oazi kao mirisno cvijeće što raste u zemljanoj vazi. Đeni Kunsek, učiteljica RN-e i jedna od voditeljica projekta Više o projektima pročitajte u rubrici opširnije. 1. Projekt Zeleno, volim te zeleno kategorija: školski vrt
Ciljevi projekta: razvijanje ekološke svijesti i kritičkog razmišljanja učenika te njihovih radnih navika, njegovanje osjećaja prisnosti s prirodom i pozitivnih čuvstava spram prirodnog okruženja, razvoj svijesti o potrebi očuvanja i suživota s prirodom, upoznavanje bilja, načina uzgoja i njihove uporabe, prikupljanje receptura i primjena stečenih znanja u praksi, osviještavanje mogućnosti koje nam pruža biljni svijet te poticanja ekološki odgovornog ponašanja, dobivanje mirisne, zdrave sredine u kojoj će biti ugodnije učiti i boraviti, ekološka edukacija u području očuvanja i održivosti okoliša, rad s djecom i zajednicom radi unaprjeđenja kvalitete življenja kroz segmente zdravog življenja, očuvanja okoliša u kojem žive i od kojeg žive te promocije održivog razvoja, promocija zdravih navika življenja, upoznavanje s održivom proizvodnjom hrane i njenim konzumiranjem.Projekt odgovara na problem sve češćeg zapuštanja i zanemarivanja obradivih površina u zavičaju što rezultira konzumiranjem kupovnih, nesezonskih, neekoloških i uvoznih poljoprivrednih proizvoda u velikim trgovačkim centrima. Provedbom projekta učenici će se u školskom vrtu upoznati s razvojnim fazama uzgoja biljaka, od sjemenke do zrelog ploda, kojeg mogu i sami konzumirati te steći znanja i vještine potrebne za preradu istih (čaj, pekmez, sok, salata…) Tijek realizacije: U realizaciju smo krenuli idejnom skicom školskog mediteranskog vrta. Od Udruge Žmergo koja se financira putem EU fondova dobili smo potreban materijal koji smo naručili: mrežu - nosač za sadnice, dvogodišnje sadnice maline i aronije, višegodišnje sadnice limuna i mandarine, sjeme peršina, celera i salate , zemlju, gnojivo, pijesak te rukavice, motike i zelenu boju za drvo i metal. Čim nam vrijeme dozvoli započet ćemo s čišćenjem, košnjom i kopanjem rupa za sadnju. U pripremljenu zemlju posadit ćemo sadnice aronije i maline, a sjemenje začinskog bilja posijat ćemo u mali rasadnik i uzgajati do proljeća. Limun i mandarinu ćemo presaditi u veće vaze. Citrusi će krasiti vrt tijekom toplih dana, a zimovat će u sunčanom kutku školskog hodnika. U radovima će nam pomoći naš domar i KD Čavle. Učenici članovi interesnih skupina ( prirodnjaci, ekolozi, Mladi čuvari okoliša…) sa svojim voditeljicama sadit će bilje i skrbiti se o njima. U projekt su uključeni svi učenici i učitelji, a pomoći mogu i roditelji savjetom, prijedlogom donacijom bilja ili u proljetnim radovima. Želja nam je da oplemenimo svoj mediteranski vrt, učimo u njemu, uživamo u plodovima svoga rada i da ga ostavimo zelenog i zdravog za buduće generacije učenika naše škole. 2. Projekt Posjet farmi Drijade kategorija: terenska nastava datum realizacije: 21.10.2016.
Ciljevi projekta: Projekt se provodi s ciljem upoznavanja učenika s domaćim životinjama, njihovim uzgojem, prehranom te procesom dobivanja hrane na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, odnosno domaćinstvima. Učenici će se upoznati s humanim uvjetima uzgoja životinja, pobliže će im se objasniti povezanost životnog ciklusa biljaka i životinja te međuovisnosti hrane. Učenici će tako dobiti uvid u način opskrbe hranom iz provjerenog, ekološkog, održivog uzgoja, kakav je u današnje vrijeme sve češće zamijenjen nabavom nezdrave hrane iz supermarketa. Cilj nam je razvijati i poticati kod djece zanimanje za uzgoj i brigu za domaće životinje kako bi se u zajednici potaklo ponovno uzgajanje peradi i sličnih sitnih domaćih životinja kao preduvjet za zdravu prehranu u budućnosti. Učenici će upoznati i naučiti razlikovati ekološko stočarstvo od neekološkog te će ih se na taj način poticati na ekološki način života. Kako bi se ponovo oživjela kultura uzgajanja domaćih životinja i dobivanja zdrave hrane, potrebno je uočiti i razumjeti povezanost djelatnosti ljudi sa izgledom zavičaja i prirodnim uvjetima. Učenici će uočiti, razlikovati i naučiti nazive domaćih životinja autohtonih za pojedino podneblje (razlikovati vrste koje se uzgajaju u gorskom i primorskom kraju).
Tijek realizacije: Na putu prema našem odredištu, Farmi Drijade u živopisnom selu Šumberu, zaustavili smo se u Krapnu gdje smo imali dogovoren razgled pogona manufakturne keramike Merania.
Merania je od male lončarske radionice, koja je iz ljubavi prema lončarenju nastala 1993. godine, upornim usavršavanjem i predanim radom prerasla u pravu obiteljsku manufakturu keramike. Danas stvaraju vrhunsku keramičku rasvjetu, za rustikalne i moderne interijere, posuđe za profesionalnu i domaćinsku uporabu te druge predmete od keramike za opremanje prostora i unutarnje uređenje. Proizvodi su inspirirani tradicionalnim formama i dekoracijama u skladu s prirodnim načelima i načelima održivog razvoja. Učenici su imali priliku razgledati pogon i pratiti proces manufakturnog rada pri izradi posuda za konzumiranje hrane. Cilj terenske nastave je bio posjet i boravak na Farmi Drijade, službenog naziva OPG Hela Liverić, koja postoji već tri godine. Smještena je u romantičnom selu Šumber u općini Nedeščina kraj Labina u Istri. Posjeduje 12 hektara vlastitog zemljišta te u najmu i na korištenje ima prostor od 50 hektara od kojih su desetak obradive površine. Farma je zamišljena kao mjesto na kojem se osmišljava i prakticira prirodni i prijateljski odnos sa životinjama. Posebna pažnju posvećuje se emocijama i potrebama životinja te im se pristupa s posebnom nježnošću i brigom u maksimalno dobrim uvjetima za kvalitetan život.
Na farmi živi stado od 75 koza i 2 jarca (francuske mliječne koze), krave Učka i Santon (tradicionalno istarsko govedo boškarinke), konji Frida i Pipi (hrvatski hladnokrvnjaci) te Irina Black (američki kasač), Grizou (njemački toplokrvnjak), Little Moon (hrvatski toplokrvnjak), dalmatinska magarica Blanka, vijetnamska svinja Roža, psi Bessie i Bebich, mačke Jolly, Srećko i Brancin, a tu je i 25 kokoši. O svima njima skrbe tri stanovnika farme.
Učenici su razgledali farmu i s pozornošću slušali tetu Helu koja svakoj životinji zna ime, navike, slabosti……Naučili su puno o vrijednosti napornog rada i zdrave hrane dobivene eko uzgojem, ali i o sreći koju pruža život na farmi u zanimljivom životinjskom okruženju. Voditeljice projekta: Đeni Kunsek, Alenka Žagar Pančić i Andrea Miler, učiteljice RN-e i Ivana Vadlja, učiteljica biologije i kemije
|
Osnovna škola "Čavle" |