« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Šareni tragovi tradicije: Uskršnje penganje jaja u PŠ Komaji
Kao i svake godine, različitim aktivnostima i prigodnim radovima pozdravili smo proljeće i predstojeći nam Uskrs, a učenici PŠ Komaji odlučili su pengati jaja.
Za penganje jaja potreban je pčelinji vosak i posudica u kojoj ga otopite, „penica”, jaja, strpljenje i mirna ruka.
Penica se napravi tako da se glavičasta iglica zabode u komadić lozove grančice. Vosak treba zagrijati dok se ne rastopi. Brzim pokretima penica se umače u vosak, a potom nanosi na jaja.
Potrebno je biti dovoljno brz kako bi se vosak nanio na jaje dok je još vruć. Zato ukrase i čine točkice i crtice.
Na jaja su se pisali i različiti natpisi:
Malo jaje našarat ću, koga volim regalat ću
Ovo jaje sretna šara, draga mi ga ruka dala
Ovo jaje na dar ide da ga crne oči vide
ili najjednostavnije
Sretan Uskrs!