2022-10-20 13:21:00 Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje - Tjedan zdravog školskog doručka Ove školske godine Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u OŠ Cetingrad obilježeni su s naglaskom na plodovima zemlje i to lokalnih i sezonskih namirnica. Obilježavanje je započelo 7. 7istopada - kestenijadom ( jer sezona je kestena) koja je održana na školskom igralištu, a prethodilo joj je zajedničko branje kestena i pješačenje povodom Svjetskog dana pješačenja. Nastavilo se kroz Tjedan zdravog školskog doručka u kojem su učenici od 10.-14. listopada svakodnevno educirani o zdravoj prehrani i pripremali zdrave obroke. Razrednici su ih, kroz predavanja, uputili na potragu za “zdravim“ receptima i predstavili primjere zdravog doručka te su se trudili učenicima ponuditi zamjenu za nezdravu hranu. Voće, kojeg ove godine ima u izobilju, bilo je sastavni dio obroka u svakom razredu u obliku voćnih salata, smoothia i sokova zaslađenih medom. Zdravi namazi od sira i vrhnja začinjeni vlascem i dodatkom ribane mrkve, zobena kaša zaslađena medom, salata od sezonskog povrća, kruščići od krumpira i tikvica, kuhana domaća jaja dio su zamjene za uobičajeni doručak. A učenici su za dobro raspoloženje grickali suho voće i orašaste plodove. Posvećen je dio i Danima kruha, isto s naglaskom na zdravije. Učenici su zajedno s razrednicima izrađivali krušne proizvode sa zdravim sastojcima i korištenjem što manje bijelog brašna. Tako su izradili kruh i razne muffine od integralnog i kukuruznog brašna s dodatkom sira, špinata, sjemenki bundeve, kruščiće od zobi, palačinke i vafle od pirovog brašna. Sve korištene namirnice učenici su donijeli od kuće i proizvedene su lokalno. Ove godine jesen je iznimno bogata i raskošna te trebamo biti zahvalni za sve plodove koji su izrasli i uzgojeni na našim poljima. |
Osnovna škola Cetingrad |