2022-09-22 11:40:05 ŠESTAŠICE OSVOJILE KAUFLANDOVU NAGRADU Svježi VIP stiže svakog utorka
Već drugi dan na početku ove nastavne godine posjetili su nas predstavnici Kauflanda Osijek i svečano uručili prvu pošiljku voća i povrća (jabuke i svježu rajčicu). Da se podsjetimo - zahvaljujući Kuharici sa zdravim receptima, koju su proljetos, uz pomoć nastavnice biologije i kemije Andreje Dorić, osmislile učenice šestih razreda, Lucija Panić, Nika Bekić, Nikolina Stojaković, Nataša Šarabok, Iris Kovačević, Matea Kovačević, Rebeka Petrović, Ena Štivić, Lara Šimunov i Manuela Vida, osječki će Kaufland svakoga utorka dostavljati našoj školi 200 g svježega voća i povrća po učeniku.
Korice nagrađene kuharice, koja je sadržavala i kreativne recepte i nazive - Crvena rapsodija, Zapetljana piletina, Voćni kruh... pomogla im je izraditi nastavnica likovne kulture Nikolina Srđenović. Na natječaj se prijavilo 239 škola diljem Hrvatske, a odabrana je 51 škola, uz pomoć stručnoga žirija u sastavu chef Pero Savanović, slastičarka Ivana Čuljak i Marija Franić, voditeljica Korporativnih komunikacija Kauflanda. Kaufland Osijek odabrao je našu školu! Društveno odgovoran projekt Kaufland škola voća i povrća pokrenut je 2017., s ciljem jačanja svijesti o potrebi zdrave prehrane i njenom utjecaju na zdravlje djece, a već dvije godine projekt podržava i MZO. Sretni smo što smo omogućili učenicima naše škole da budu korak bliže zdravim navikama konzumirajući svježe voće i povrće, zaključuje Dorić. B. Horvat
ISPROBAJTE NAGRAĐENE RECEPTE I UŽIVAJTE U FINOJ I ZDRAVOJ HRANI! DOBAR TEK! ZLATNE LOPTICE 300 g slanutka 300 g leće 1 crveni luk 100 g zobenih pahuljca soli, papra, paprike mljevene prema želji Postupak: sve sastojke, osim zobenih pahuljica, umutiti u smjesu štapnim mikserom. Dodati na kraju pahuljice i ostaviti smjesu 15 minuta u hladnjaku. Oblikovati popečke i peći dok ne porumene na malo ulja. Uz to poslužiti sezonsku salatu. PROLJETNI MIX 200 g graška 3 manja krumpira 1 crveni luk 2 mrkve 50 g riže malo soka od rajčice začina po želji- vegeta, sol, papar Postupak: sitno nasjeckani luk popržiti na malo maslacau, dodati narezanu mrkvu, krumpir i grašak i kuhati 10 minuta, dodati rižu i ostale satojke te kuhati još 20 minuta. U BIJELOJ KOŠULJICI 1 cvjetača 2 crvena luka 1 mrkva 400 g gljiva šampinjona Kiselo vrhnje Začini po želji Postupak: malo prokuhati cvjetaču u vodi i ocijediti. Luk popržiti lagano i dodati mrkvu i gljive te kad tekućina ispari dodati cvjetaču i začine. Nakon par minuta pirjanja dodati kiselo vrhnje. ZDRAVLJE U TEGLICI 200 g grčkog jogurta voće po želji (jagode, maline, višnje, banane...) žlica meda 50 g zobenih pahuljica Priprema: na dno teglice staviti 2-3 žlice jogurta, posuti pahuljicama, naslagati gore narezano voće i preliti jogurtom. Zasladiti medom. MRKVA I JABUKA SE VOLE 4 jaja 220 g šećera 150 ml ulja 220 g brašna 110 g sitno naribane mrkve 110 g naribane jabuke 2 žlice začina po želji 2 žličice praška za pecivo Priprema: pjenasto izmiksajte jaja i šećer pa dodajte ulje, kratko izmiksajte pa dodajte ostale sastojke. Smjesu izlijte u kalup i stavite da se peče oko 30 minuta. NEOBIČNI GRIZ 7 dl mlijeka 7 žlica griza šećera po želji 5 jabuka 8 šljiva Postupak: kalup lagano premazati maslacem, naslagati narezane jabuke i šljive, posuti šećerom i peći 20 minuta. U zdjelicu staviti komad folije na dno. Skuhani griz staviti na dno posude, gore naslagati jabuke, ponovno sloj griza, gore naslagati šljive, završiti slojem griza. Staviti u hladnjak. Preokrenuti kao tortu na tanjur. ZAMRŠENA PILETINA 400 g pilećih prsa 150 g špageta 2 mrkve 1 svježa paprika 1 crveni luk stabljika celera malo maslinovog ulja Postupak: na ulju lagano porpžiti sitno nasjeckan luk, dodati piletinu nasjeckanu na kockice i lagano popržiti par minuta, dodati nasjeckanu mrkvu, papriku, celer. Malo podliti vodom i kuhati dok voda ne ispari i dok povrće samo malo ne omekša. Skuhati tjesteninu u posebnoj posudi. Ocijediti i na kraju dodati u umak. Na kraju, u gotovo jelo dodati malo meda i poklopiti. VOĆNI KRUH 3 zrele banane 1 jaje 50 g maslaca 1,5 šalica brašna 1 šalica šećera 1 žličica sode bikarbone malo oraha i badema Postupak: izgnječiti banane, dodati izrađen maslac, jaje, polako dodavati šećer, brašno i ostale sastojke. Namazati kalup maslacem, izliti smjesu i peći na 180 stupnjeva 40 minuta. SLASNE RIBICE Fileti oslića 500 g blitve 300 g krumpira bijeli luk maslinovo ulje začini po želji Postupak: Na maslinovom ulju ispržiti lagano filete oslića. Posebno skuhati blitvu i krumpir na kockice u slanoj vodi. Ocijediti krumpir i blitvu te listove blitve malo usitniti. Na maslinovom ulju popržiti malo nasjeckani bijeli luk, dodati krumpir i blitvu, začiniti i promiješati. Pripremljeno povrće servirati uz ribu.
10.CRVENA RAPSODIJA 500 g njoka 400 g pelata rajčice 1 crveni luk 1 bijli luk 1 svježa paprika 120 g sira mozzarele Malo sušenog bosiljka Maslinovo ulje Postupak: na maslinovom ulju popržiti sitno nasjeckani luk, dodati nasjeckane pelate, sol i bosiljak te malo prokuhati. Posebno skuhati njoke u slanoj vodi. Ocijediti i ubaciti u umak te lagano promiješati. U posudu za pečenje istresti pripremljenu smjesu, prekriti kriškama narezane mozzarele i zapeći u rerni na 200 stupnjeva, dok se mozzarela ne otopi.
Kada hoćemo zdravo jesti Aaaaa, ne damo se smesti! U kupovini ekološko povrće biramo, Fora platnenu vrećicu nosimo. Lagani ručak potom se sprema A poslije se malo odrijema. Nakon odmora biciklom ili pješke Do najbližeg Kauflanda po sladoled, bez greške! 😊 |
Osnovna škola Darda |