2022-09-22 11:40:05

ŠESTAŠICE OSVOJILE KAUFLANDOVU NAGRADU

Svježi VIP stiže svakog utorka

 

Već drugi dan na početku ove nastavne godine posjetili su nas predstavnici Kauflanda Osijek i svečano uručili prvu pošiljku voća i povrća (jabuke i svježu rajčicu). Da se podsjetimo - zahvaljujući Kuharici sa zdravim receptima, koju su proljetos, uz pomoć nastavnice biologije i kemije Andreje Dorić, osmislile učenice šestih razreda, Lucija Panić, Nika Bekić, Nikolina Stojaković, Nataša Šarabok, Iris Kovačević, Matea Kovačević, Rebeka Petrović, Ena Štivić, Lara Šimunov i Manuela Vida, osječki će Kaufland svakoga utorka dostavljati našoj školi 200 g svježega voća i povrća po učeniku.

 

Korice nagrađene kuharice, koja je sadržavala i kreativne recepte i nazive - Crvena rapsodija, Zapetljana piletina, Voćni kruh... pomogla im je izraditi nastavnica likovne kulture Nikolina Srđenović. Na natječaj se prijavilo 239 škola diljem Hrvatske, a odabrana je 51 škola, uz pomoć stručnoga žirija u sastavu chef Pero Savanović, slastičarka Ivana Čuljak i Marija Franić, voditeljica Korporativnih komunikacija Kauflanda. Kaufland Osijek odabrao je našu školu!

Društveno odgovoran projekt Kaufland škola voća i povrća pokrenut je 2017., s ciljem jačanja svijesti o potrebi zdrave prehrane i njenom utjecaju na zdravlje djece, a već dvije godine projekt podržava i MZO.

Sretni smo što smo omogućili učenicima naše škole da budu korak bliže zdravim navikama konzumirajući svježe voće i povrće, zaključuje Dorić.

B. Horvat

 

ISPROBAJTE NAGRAĐENE RECEPTE I UŽIVAJTE U FINOJ I ZDRAVOJ HRANI! DOBAR TEK!

 

 ZLATNE LOPTICE

300 g slanutka

300 g leće

1 crveni luk

100 g zobenih pahuljca

soli, papra, paprike mljevene prema želji

Postupak: sve sastojke, osim zobenih pahuljica, umutiti u smjesu štapnim mikserom. Dodati na kraju pahuljice i ostaviti smjesu 15 minuta u hladnjaku. Oblikovati popečke i peći dok ne porumene na malo ulja. Uz to poslužiti sezonsku salatu.

 

PROLJETNI MIX

200 g graška

3 manja krumpira

1 crveni luk

2 mrkve

50 g riže

malo soka od rajčice

začina po želji- vegeta, sol, papar

Postupak: sitno nasjeckani luk popržiti na malo maslacau, dodati narezanu mrkvu, krumpir i grašak i kuhati 10 minuta, dodati rižu i ostale satojke te kuhati još 20 minuta.

 

U BIJELOJ KOŠULJICI

1 cvjetača

2 crvena luka

1 mrkva

400 g gljiva šampinjona

Kiselo vrhnje

Začini po želji

Postupak: malo prokuhati cvjetaču u vodi i ocijediti. Luk popržiti lagano i dodati mrkvu i gljive te kad tekućina ispari dodati cvjetaču i začine. Nakon par minuta pirjanja dodati kiselo vrhnje.

 

ZDRAVLJE U TEGLICI

200 g grčkog jogurta

voće po želji (jagode, maline, višnje, banane...)

žlica meda

50 g zobenih pahuljica

Priprema: na dno teglice staviti 2-3 žlice jogurta, posuti pahuljicama, naslagati gore narezano voće i preliti jogurtom. Zasladiti medom.

 

MRKVA I JABUKA SE VOLE

4 jaja

220 g šećera

150 ml ulja

220 g brašna

110 g sitno naribane mrkve

110 g naribane jabuke

2 žlice začina po želji

2 žličice praška za pecivo

Priprema: pjenasto izmiksajte jaja i šećer pa dodajte ulje, kratko izmiksajte pa dodajte ostale sastojke. Smjesu izlijte u kalup i stavite da se peče oko 30 minuta.

 

NEOBIČNI GRIZ

7 dl mlijeka

7 žlica griza

šećera po želji

5 jabuka

8 šljiva

Postupak: kalup lagano premazati maslacem, naslagati narezane jabuke i šljive, posuti šećerom i peći 20 minuta. U zdjelicu staviti komad folije na dno. Skuhani griz staviti na dno posude, gore naslagati jabuke, ponovno sloj griza, gore naslagati šljive, završiti slojem griza. Staviti u hladnjak. Preokrenuti kao tortu na tanjur.

 

ZAMRŠENA PILETINA

400 g pilećih prsa

150 g špageta

2 mrkve

1 svježa paprika

1 crveni luk

stabljika celera

malo maslinovog ulja

Postupak: na ulju lagano porpžiti sitno nasjeckan luk, dodati piletinu nasjeckanu na kockice i lagano popržiti par minuta, dodati nasjeckanu mrkvu, papriku, celer. Malo podliti vodom i kuhati dok voda ne ispari i dok povrće samo malo ne omekša. Skuhati tjesteninu u posebnoj posudi. Ocijediti i na kraju dodati u umak. Na kraju, u gotovo jelo dodati malo meda i poklopiti.

 

VOĆNI KRUH

3 zrele banane

1 jaje

50 g maslaca

1,5 šalica brašna

1 šalica šećera

1 žličica sode bikarbone

malo oraha i badema

Postupak: izgnječiti banane, dodati izrađen maslac, jaje, polako dodavati šećer, brašno i ostale sastojke. Namazati kalup maslacem, izliti smjesu i peći na 180 stupnjeva 40 minuta.

 

SLASNE RIBICE

Fileti oslića

500 g blitve

300 g krumpira

bijeli luk

maslinovo ulje

začini po želji

Postupak: Na maslinovom ulju ispržiti lagano filete oslića. Posebno skuhati blitvu i krumpir na kockice u slanoj vodi. Ocijediti krumpir i blitvu te listove blitve malo usitniti. Na maslinovom ulju popržiti malo nasjeckani bijeli luk, dodati krumpir i blitvu, začiniti i promiješati. Pripremljeno povrće servirati uz ribu.

 

10.CRVENA RAPSODIJA

500 g njoka

400 g pelata rajčice

1 crveni luk

1 bijli luk

1 svježa paprika

120 g sira mozzarele

Malo sušenog bosiljka

Maslinovo ulje

Postupak: na maslinovom ulju popržiti sitno nasjeckani luk, dodati nasjeckane pelate, sol i bosiljak te malo prokuhati. Posebno skuhati njoke u slanoj vodi. Ocijediti i ubaciti u umak te lagano promiješati. U posudu za pečenje istresti pripremljenu smjesu, prekriti kriškama narezane mozzarele i zapeći u rerni na 200 stupnjeva, dok se mozzarela ne otopi.

 

                                     Kada hoćemo zdravo jesti

                                     Aaaaa, ne damo se smesti!

                                     U kupovini ekološko povrće biramo,

                                     Fora platnenu vrećicu nosimo.

                                     Lagani ručak potom se sprema

                                     A poslije se malo odrijema.

                                     Nakon odmora biciklom ili pješke

                                     Do najbližeg Kauflanda po sladoled,

                                                                          bez greške! 😊


Osnovna škola Darda