2013-11-18 11:45:48

Dječji tjedan poduzetništva - radionice pod motom "Zdrava hrana iz srca Slavonije"

U periodu od 4. do 8. studenoga 2013. godine održano je šest radionica u našoj školi pod motom "Zdrava hrana iz srca Slavonije".

 

Radionice su održane u sklopu projekta Dječji tjedan poduzetništva. Prvi dan sudjelovali su naši učenici, a sljedećih dana učenici nekoliko škola iz naše županije (OŠ Antuna Kanižlića Požega, OŠ "Dobriša Cesarić" Požega, OŠ Julija Kempfa Požega i OŠ Mladost Jakšić). Predavačice su bile nastavnice naše škole: Maja Davidović, Andrijana Butja Marinović, Danijela Pijević, Matea Buljan Bogdanović i Željka Franjić. Radionicu o pravilnoj prehrani održala je  nutricionistica Andreja Drkulec.

Cilj projekta ostvarivan je provođenjem različitih aktivnosti u suradnji s gostujućim školama kroz radionice. Tijekom druženja izvan učionice učenici su razvijali povoljnije stavove prema učenju, probudili znatiželju te preko iskustva stjecali nova znanja. Voditelji radionica posebno su htjeli naglasiti kako su zdrav, aktivan i kreativan život, te usvajanja pravilnih prehrambenih navika u djetinjstvu temelj zdravlja u odrasloj životnoj dobi. Školske institucije imaju vrlo važnu ulogu u tom procesu pa je iz tog razloga potrebno trajno raditi na usvajanju zdravih životnih navika. Očekujemo da će se nakon provedbe projekta poboljšati kvaliteta nastave, povećati svijest učenika i učitelja o važnosti zdravog načina života i potrebi uzgoja kvalitetnih domaćih proizvoda.

 

Zajedno za zdrav život

U aktivnosti izrade jela i slastica od buče (bučinih sjemenki i ulja) sudjelovalo je 20 učenika 5. i 6. razreda. Pod vodstvom nastavnice prirode i biologije Maje Davidović pripremali su jela prema navedenim receptima. Izrađivali su kolač Dva u jedan i Baklavu s bučinim sjemenkama. Kad su se slastice ispekle u školskoj kuhinji i ohladile, uslijedilo je rezanje, pakiranje u posudice, etiketiranje i pisanje plakata.

 

 

 

 

Kad se male ruke slože...

Aktivnost je obavljalo 20 učenika od 1. do 4. razreda pod vodstvom učiteljice razredne nastave Željke Franjić. Bili su podijeljeni u četiri skupine s istim brojem učenika: branje buča u školskom vrtu, vađenje i sušenje sjemenki, pečenje sjemenki, pakiranje i izrada etiketa. Učenici su prepolovili ubrane buče. U kante s vodom izvadili su sjemenke i oprati ih. Stavili su ih sušiti na kartone. Osušene sjemenke lagano su prepržili u tavama miješajući ih drvenim kuhačama. Uslijedilo je pakiranje sjemenki u vrećice, osmišljavanje etiketa i izrada plakata.

 

 

 

Halloween radionica

Halloween radionicu održala je nastavnica engleskog jezika Andrijana Butja-Marinović  s učenicima 7. razreda (15 učenika) . Buče, koje su prepolovili učenici iz prethodne radionice, poslužili su ovoj skupini učenika za izradu bundeva za Noć vještica u kojoj su učenici iskazali svoju kreativnost i domišljatost. Učenici su imali i zadatak  osmisliti natpise i prezentirati proizvode iz svih radionica na engleskom jeziku, tj. pokušali su  plasirati naše proizvode na stranom tržištu.

 

 

 

Radimo danas,  mislimo na sutra

Aktivnost izrade eko sapuna od bučinog ulja radili su učenici 8. razreda (15 učenika). Vodila ih je nastavnica biologije i kemije Danijela Pijević. Sapun se dobiva kemijskom reakcijom kiseline (mast, ulje) i lužine. Proces se zove saponifikacija, a rezultat je sapun odnosno sol po kemijskom sastavu. Svaka masnoća ima vlastitu točku saponifikacije odnosno potrebnu količinu lužine (lužina je mješavina natrijevog hidroksida i vode) da bi nastala kemijska reakcija. Izvažemo potrebnu količinu bučinog ulja i kokosovog ulja te dodamo vodenu otopinu natrijevog hidroksida. Važno je precizno vagati sastojke kako bi sapun bio prikladan za korištenje na koži. Potreban je dodatni oprez u radu s natrijevim hidroksidom koji stariji zovu kaustičnom sodom. Smjesu polako miješamo mikserom. Miješanjem ulja i lužine nastaje sapun, a mikserom se ubrzava reakcija. Zatim dodajemo eterično ulje i sušene cvjetove lavande uzgojene u našem vrtu. Tekuća smjesa ponovno se miješa mikserom, a potom izlijeva u kalup. Sapun je tada vruć. Kalupi trebaju biti od drveta jer svježi sapun stupa u kemijsku reakciju s metalom. Ohlađen kruti sapun izvadimo iz kalupa i režemo na željenu veličinu. Jedan proizvodni ciklus traje oko 45 dana. Ovaj  proces proizvodnje sapuna naziva se hladnim procesom. Reakcijom bučinog ulja i lužine temperatura smjese se povećava. Mali proizvođači eko-sapuna ne kuhaju sapun niti zagrijavaju bučino ulje jer na taj način, s obzirom  da se ne postižu visoke temperature, sva ljekovita svojstva bučinog ulja i ljekovitog bilja ostaju sačuvana. Na kraju uslijedi pakiranje i stavljanje  etiketa  na kojima su navedeni  sastojci sapuna.

 

 

Predavanje i radionica o zdravoj prehrani

Predavanje i radionicu održala je nutricionistica Andreja Drkulec, a u njoj su sudjelovali svi učenici. Cilj ove radionice je briga za zdrav život i zdravu prehranu. Doručak je ključan obrok za održavanje stabilne razine šećera u krvi, on bi trebao osigurati 20% cjelodnevnih energetskih i nutritivnih potreba, a trebale bi ga sačinjavati žitarice i složeni ugljikohidrati kombinirani s mliječnim proizvodima i voćem. Trebalo bi smanjiti unos brze hrane te izbjegavati jednostavne, rafinirane šećere koji kratkoročno povise razinu šećera u krvi. Također treba izbjegavati pretjeran unos soli. Iz ovog smo predavanja naučili kako se treba hraniti i kolika je količina pojedine hrane dovoljna da bi organizam normalno funkcionirao.

 

 

 

 

Oktoberfest

Radionicu je vodila nastavnica njemačkoga jezika Matea Buljan Bogdanović, a sudjelovali su učenici koji su izrazili želju sudjelovati u toj radionici. Nastavnica je održala kratko predavanje o najvećoj narodnoj svečanosti Oktoberfestu, kroz razgovor su otkrili da je najpoznatije piće koje se pije na Oktoberfestu pivu, te su učenici saznali koja su najpoznatija tradicionalna bavarska jela i kako izgledaju tradicionalne nošnje. Na kraju su izrađivali plakate s poznatim bavarskim motivima, a neki su učenici i zaplesali na njemačku glazbu.

 

 

 

Posebno se zahvaljujemo gospođi Nives Lovrić, suradnici Povrtlarske sekcije, što je podržala rad zadrugara i posjetila našu školu tijekom Dječjeg tjedna poduzetništva.

 

 


Osnovna škola Dragutina Lermana Brestovac