2018-06-04 10:16:15 2. znanstveno-stručni skup "Buča u prehrani" U subotu 26. svibnja 2018. godine u organizaciji Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatska održan je 2. znanstveno-stručni skup "Buča u prehrani". U suradnji sa znastvenicima na temelju niza projekata i istraživanja izdana je Deklaracija "Bučino ulje-smargd kontinentalne Hrvatske" i Pravilnik o bučinom ulju. O važnosti i potrebi približavanja bučinih proizvoda širem krugu korisnika govorila je i Nives Lovrić, predsjednica Udruge prozvođača bučinog ulja. Okupljenima se obratio i prodekan Veleučilišta u Požegi dr. sc. Berislav Andrlić, požeški gradonačelnik Darko Puljašić te požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Održana su predavanja na teme: "Nutritivna vrijednost i ljekovita svojstva bučinog ulja", "Mogućnost proizvodnje bučinog ulja suvremenim postupcima ekstrakcije", "Antioksidakcijska svojstva bučinog ulja i njihovo određivanje" te "Navike konzumiranja bučinog ulja u našem okruženju". Nakon skupa održan je i domjenak sa starim i autohtonim jelima u kojima se koristi i bučino ulje.
|
Osnovna škola Dragutina Lermana Brestovac |