2012-10-11 14:49:51

Blago danu koji počne mirisima kruha

Dana 11.10.2012. obilježili smo Dan kruha - dan zahvalnosti za plodove zemlje. 

Hvala mamama, bakama, tatama... koji su uložili veliki trud kako bi naš izložbeni prostor bio lijepo uređen i prepun mirisnih i ukusnih kolača, peciva, kruha, raznovrsnih jesenskih plodova...
Bila je ovo svečanost i prigoda da uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje hrane zahvalimo na svim okusima i mirisima plodova zemlje i da ne zaboravimo koliki je napor potrebno uložiti da bi od malog zrna došli do kruha.

Blago danu koji počne mirisima kruha!
Ništa tako ne miriše, što god da se skuha.
Pekare nas tako mame od ranoga jutra.
Oduvijek je tako bilo, a bit će i sutra!

Svaki pekar pozna brašna različite vrste.
Od njega se prave čuda - da poližeš prste!
Kiflice od prhkog tijesta, pogače i pite,
mliječne ili voćne štruce, rezane na šnite.

Netko više voli krafne, netko štrukle slasne,
od najtanjih svježih kora bureke nemasne.
Po svemu se posut može šećera il' soli,
sezama il' origana, netko i to voli…

Pekari, k'o čarobnjaci, oduvijek se trude
othraniti tim umijećem i djecu i ljude.
Zato svatko neka čuje za pekarsko znanje
jer baš ono zaslužuje najveće priznanje!

 


Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin