2021-10-19 14:43:34

Tjedan školskog doručka – ove godine posvećen povrtnom doručku!

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta Živjeti zdravo obilježava nacionalni Tjedan školskog doručka, koji je započeo 11. listopada i trajao do 15. listopada 2021.

Povrtni školski doručak prilika je da učenici dan započnu zdravim obrokom, isprobaju nešto što im je možda novo te da uče i istražuju o važnosti konzumacije povrća. U projekt su se uključili pojedini razredi i učenici na izvannastavnoj aktivnosti Domaćinstva.

Što su pripremali, pogledajte!

Povodom obilježavanja projekta zdravog doručka učenici su na izvannastavnoj aktivnosti Domaćinstva pravili zdrav obrok pripremljen od povrća, jaja, pirovog brašna i ostalih sastojaka. Učenicima je bilo interesantno pripremati ukusan obrok te su bili vrlo aktivni na nastavi. Nakon sjeckanja i miješanja potrebnih sastojaka nestrpljivo su čekali završetak pečenja kako bi degustirali svoj obrok.

    

Ako ste zainteresirani za jelo koje smo pripremali recept je u prilogu. 

Slani muffini:

 - sastojci: 2 jaja, 1 žličica soli, 150 ml jogurta, 75 ml ulja, 150 g naribanog sira gaude, 150 g sitno narezane pureće šunke, mladi luk, svježa paprika i rajčice po želji, 150 g pirovog brašna, 1 prašak za pecivo

- postupak izrade: jaja umutiti sa soli, dodati jogurt i ulje i jednolično izmješati. Brašno promiješati s praškom za pecivo te lagano dodavati u smjesu od jaja. Na kraju dodati šunku, sir i nasjeckano povrće. 

Puniti u papirnate košarice u kalupu za muffine do 2/3 visine košarice te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 Stupnjeva C oko 25 minuta. 

Dobar tek. 

 

Učenici 3.b su u suradnji s roditeljima smišljali i pripremali zdrav doručak u sklopu Tjedna zdravog doručka. Uslikali su svoje uratke te su ih stavili na padlet.

https://padlet.com/jasnaosterreicher/tjedanzdravogdorucka

Učenici 1.b razreda  sa svojom učiteljicom Danielom Vidaković, uključili su se u projekt Tjedan zdravog obroka kroz niz aktivnosti e Twinning projekta Rastimo zdravo u kojima su učili o važnosti zdrave, umjerene i redovite prehrane.

U radionici zdrave hrane pravili su vegetarijanske pizze i otkrivali mirise začinskog bilja i uspoređivali  okuse svježeg i pečenog povrća.


Osnovna škola Dore Pejačević Našice