2012-10-22 11:48:53

Dan jabuka

„Jedna jabuka na dan, tjera liječnika iz kuće van „
 

20. listopada 2012. godine ekolozi naše škole obilježili su Dan jabuka. Putem prezentacije upoznali su se s različitim sortama jabuka i njihovim značajem  u našoj svakodnevici, prehrani i zdravlju. Izradili su jabukovo stablo i u svaku jabuku upisali poruke o važnosti jabuka u našoj prehrani koju će pročitati i ostali učenici. Izrađivali su ušećerene jabuke. Lako je i zabavno, izradite ih i vi!



Sastojci:

20-ak manjih jabuka

2 dcl vode

1 kg šećera

žlica alkoholnog octa

jestiva boja

 

Izrada:

·  Jabuke obrišite¨(do sjaja)  suhom krpom i nabodite štapić u njih.

(Rasporedite ih da vam budu blizu zdjele u kojoj kuhate šećer.)

Nauljite ohlađeni lim iz pećnice.

 

U posudu sipajte vodu i šećer.

Kuhajte na umjerenoj vatri dok ne prokuha, a tada vatru pojačajte. Na 120  ´C uspite ocat i boju.

Kuhajte do 145 'C i smanjite vatru na najmanje.

Ako nemate mjerač temperature, umočite žlicu u šećer kad vam zamiriši na karamel i stavite ju pod hladnu vodu. Ako šećer krcne, gotov je.

 

Umačite jabuke u šećer i stavljate ih na nauljeni lim.

Nakon par minuta možete ih konzumirati.

 

 

Brankica Radonić, prof.

 

 


Osnovna škola "Dragutin Tadijanović" Slavonski Brod