2012-10-22 11:48:53 Dan jabuka
„Jedna jabuka na dan, tjera liječnika iz kuće van „ 20. listopada 2012. godine ekolozi naše škole obilježili su Dan jabuka. Putem prezentacije upoznali su se s različitim sortama jabuka i njihovim značajem u našoj svakodnevici, prehrani i zdravlju. Izradili su jabukovo stablo i u svaku jabuku upisali poruke o važnosti jabuka u našoj prehrani koju će pročitati i ostali učenici. Izrađivali su ušećerene jabuke. Lako je i zabavno, izradite ih i vi!
20-ak manjih jabuka 2 dcl vode 1 kg šećera žlica alkoholnog octa jestiva boja
Izrada: · Jabuke obrišite¨(do sjaja) suhom krpom i nabodite štapić u njih. (Rasporedite ih da vam budu blizu zdjele u kojoj kuhate šećer.) Nauljite ohlađeni lim iz pećnice.
U posudu sipajte vodu i šećer. Kuhajte na umjerenoj vatri dok ne prokuha, a tada vatru pojačajte. Na 120 ´C uspite ocat i boju. Kuhajte do 145 'C i smanjite vatru na najmanje. Ako nemate mjerač temperature, umočite žlicu u šećer kad vam zamiriši na karamel i stavite ju pod hladnu vodu. Ako šećer krcne, gotov je.
Umačite jabuke u šećer i stavljate ih na nauljeni lim. Nakon par minuta možete ih konzumirati.
Brankica Radonić, prof.
|
Osnovna škola "Dragutin Tadijanović" Slavonski Brod |