2020-12-14 14:16:05 Izrada Eko- pekmeza od smokvi
Jesenske radosti: Izradili smo Eko-pekmez od smokvi !
U školskom vrtu imamo mladu smokvu kasne sorte , plodovi počinju dozrijevati krajem rujna sve do studenog. Mlada smokva svake godine donosi sve više plodova , veselje je djeci koja rado beru i jedu sočne slatkaste plodove. Ove godine smokva je izrazito imala puno plodova, te je nastavnica biologije i kemije Kristina Prakatur-Golubov u dogovoru s učenicima 7. razreda OŠ Draž ,a koji pohađaju sate dodatne biologije i eko- skupinu , dogovorila izradu Eko-pekmeza od smokvi . Etape izrade Eko- pekmeza: 1. Branje i čišćenje plodova 2.Usitnjavanje štapnim mikserom 3.Pripremanje staklenki ( pranje i sterilizacija) 4.Kuhanje pekmeza 5.Spremanje pekmeza u staklenke Pripremu i kuhanje Eko-pekmeza radili smo u kuhinji bake Janje Golubov kojoj ovi putem zahvaljujemo. Završna etapa ovog mini projekta: Napravljeni pekmez predstaviti učenicima i nastavnicima, a nakon toga u dogovoru s tetama kuharicama u studenom svi učenici od 1. do 8. razreda OŠ Draž i PŠ Batina konzumirali ovaj naš Eko- pekmez. Ključ dobrog uspjeha je dobra suradnja učitelja i učenika, učenici su naučili praktično kako napraviti domaći pekmez , na satima dodatne biologije naučili sve o bogatoj nutritivnoj i hranjivoj vrijednosti smokve , a na satima eko-skupine naučili su ponešto o morfologiji, anatomiji, fiziologiji i taksonomiji biljke smokve. Izradu Eko- pekmeza po etapama, popratili smo fotografijama pogledajte ih u galeriji. U daljnjem tekstu doznajte više o smokvi . Smokva ( Ficus carica ) Veliki listopadni grm ili manje drvo iz porodice dudova ( Moraceae), podrijetlom iz jugoistočne Azije i istočnog Mediterana. Uspijeva u krševitom tlu i na uvjetima umjereno kontinentalne klime, postoji oko 600 različitih vrsta. Poznata kao ljekovita , spominje se još u staro egipatskim medicinskim spisima. Specifičnog slatkastog okusa, bogate nutritivne i hranjive vrijednosti. Konzumira se svježa, sušena, kao džem, pekmez, kompot. Sadrži: - minerale ( kalij, kalcij, magnezij ,fosfor, željezo, bakar, cink) - vitamine ( A, B1,B2, B3,B6, C ) - vlakna - voćne šećere ( glukoza i fruktoza). U prirodnoj medicini rade se pripravci : - za regulaciju probave - za ublažavanje kašlja i lakše iskašljavanje.
Više u prilogu... |
Osnovna škola Draž |