2018-05-11 05:14:00

Kušanje i ocjenjivanje maslinovog ulja

U srijedu 9. svibnja 2018., za učenike 6., 7. i 8. razreda naše Škole, gđa. Mirella Žanetić iz Instituta za jadranske kulture provela je radionicu - Kušanje i ocjenjivanje maslinovog ulja. Radionica je provedena na poticaj i u suradnji s Udrugom Zlatna Šoltanka.

Jedan od važnih ciljeva školskog kurikuluma je osnaživanje učenika na razvoj specifičnih znanja i vještina koristeći prirodne i baštinske resurse u svrhu gospodarskog razvoja Otoka. Naime, potrebu razvijanja poduzetničkih kompetencija kod učenika kako bi vlastitu budućnost promišljali vezanu uz uži zavičaj, a u skladu s njegovim održivim razvojem nastojimo ostvariti kroz višegodišnji kurikulumski cilj  Od masline do maslinovog ulja koji smo uključili i u projekt Ekoškole. Stoga smo se rado odazvali pozivu gospodina Zlatka Burića i Udruge Zlatna Šoltanka da u suradnji s Institutom za jadranske kulture u našoj školi bude provedena radionica Kušanja i ocjenjivanja maslinovog ulja.

Predavanje i radionicu pripremila je i vodila gospođa Mirella Žanetić kroz slijedeće teorijske i praktične korake:

Kvaliteta, prepoznatljivost i senzorsko ocjenjivanje

utjecaj raznih čimbenika na kvalitetu maslinova ulja ispitivanje kvalitete maslinova ulja senzorsko ocjenjivanje maslinovih ulja pokazna stručna degustacija maslinovih ulja razlikovanje djevičanskih maslinovih ulja od lampante ulja upoznavanje s pozitivnim i negativnim mirisno-okusnim svojstvima maslinovih ulja

Na jesen planiramo jednu radionicu za sve zaposlenike i jednu za roditelje na istu temu.

Zahvaljujemo se Udruzi Zlatna Šoltanka i gosp. Zlatku Buriću što su nam omogućili ovako lijepo iskustvo te što na taj način potiču nove generacije na očuvanje tradicijskog maslinarstva na Šolti zahvaljujući kojem su se izborili da šoltansko maslinovo ulje najprije uđe u EU registar proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti, a zatim bude proglašeno i  jednim od najboljih maslinovih ulja na svijetu.

 


Osnovna škola "Grohote" Grohote