2012-06-07 23:37:57 Ta fina (ne)zdrava bijela tekućina.... Mlijeko je hranjiva tekućina bijele boje koja nastaje u mliječnim žlijezdama ženki sisara. Dobijamo ga mužom krava ili drugih životinja i to ručno ili pomoću aparata za muženje Sirovo domaće svježe mlijeko koje nije industrijski obrađeno, prirodna je i zdrava hrana, kao i svi mliječni proizvodi napravljeni od sirovog mlijeka. Izvanredan je izvor nutrijenata, ali i vrlo važnih korisnih bakterija, kao sto su laktobakterije, za koje danas znamo da igraju presudnu ulogu u jačanju imuniteta i zaštiti organizma od raznih bolesnih stanja. Izvrstan je izvor vitamina, minerala i enzima, te sadrži vrijedne proteine. Ali , je li uvijek tako? Mišljenja su oprečna. Veliki problem je u industrijskoj obradi mlijeka. Ona uništava ovu izvanrednu namirnicu i daje joj sasvim drugačija svojstva. Mlijeko koje kupujemo u dućanima pasterizirano je i homogenizirano. Pasterizacija je proces u kojem se mlijeko zagrijava na visokim temperaturama da bi se u njemu uništile bakterije i kako bi trajalo što duže. Što je temperatura viša , mlijeko je nezdravije. ŠTO DOBIJAMO?!
Pasterizacija potpuno mijenja strukturu mlijeka i umjesto da mlijeko postaje sigurno i korisno za upotrebu, ono zapravo postaje upravo suprotno. Osim što zagrijavanje na visokim temperaturama ubija patogene bakterije, ono ubija i korisne laktobakterije, kao i mnoge druge hranjive komponente. Visoka temperatura potpuno mijenja strukturu osjetljivih mliječnih proteina koji denaturiraju i postaju vrlo teški za probavu i štetni za zdravlje. Zbog ovih problema industrijski obrađeno mlijeko jedan je od najčešćih alergena te se povezuje uz cijeli niz simptoma i bolesnih stanja, kao što su probavne smetnje, alergije, kolike kod dojenčadi, karijes, osteoporoza, artritis, problemi u rastu djece, učestale infekcije ušiju kod djece, bolesti srca i rak. S druge strane, sirovo mlijeko je jedna od najzdravijih i najkompletnijih namirnica koje se mogu konzumirati i toliko se razlikuje od industrijski obrađenog da se ove dvije namirnice ne bi ni trebale nazivati zajedničkim imenom. PIJMO SAMO DOMAĆE MLIJEKO! ( Ili bar ono kojem je rok trajanja što kraći) |
Osnovna škola Hrvatski sokol Podgajci Podravski |