2022-09-30 07:53:17

3. Međunarodni dan svjesnosti o gubitku i otpadu hrane, 29. rujna 2022.

STOP FOOD LOSS AND WASTE.

FOR THE PEOPLE.

FOR THE PLANET.

 

Sloganom “ Zaustavite bacanje hrane. Za ljude. Za planet.“  FAO  nastoji potaknuti i pobliže upoznati svjetsku javnost sa problemima bacanja hrane, otpada od hrane i gubitkom hrane o kojoj govori UN Agenda 2030 i 12.3 Cilj održivog razvoja.

Povodom današnjeg 3. Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i otpadu hrane, učenici 7 b. razreda OŠ Ivane Brlić-Mažuranić  Ogulin,  tjedan dana provodili su istraživanje o ovoj temi. Fotografirali su stabla o kojima se nitko ne brine. Učenici su ovim istraživanjem zaključili da svake godine trune vrlo vrijedno eko voće a s njim i njegove hranidbene vrijednosti. Ovo jesensko voće mogli bi ekonomičnije iskoristiti. Učenici su u razredu iznosili stavove i argumentirano raspravljali o ovoj važnoj temi. Zaključak učenika bio je da se jesenski plodovi jabuka, krušaka i drugog voća ,sa voćaka o kojima se nitko ne brine, mogu iskoristiti pripremom zimnice, džema, kompota, sokova, jabučnog octa, prehranom životinja te na taj način spriječiti njihovo daljnje propadanje i gubitak.

Otvorite link  Mađunarodni dan svjesnosti o gubitku i bacanju hrane 2022 (padlet.com) i pročitajte prijedloge naših vrijednih učenika o zbrinjavanju voća te pogledajte njihove fotografije.

Razmislimo svi zajedno koliko se kilograma/tona eko voća godišnje izgubi na ovaj način?!

Pripremila: Amalija Misir-Čujko, učiteljica prirode i biologije

 


Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin