Kuhajmo! Jezik?
Hranom najprije podmirujemo osjećaj gladi, ali i slavimo život, iskazujemo ljubav, njome volimo i njegujemo sebe, iskazujemo gostoprimstvo ili zahvaljujemo, pokazujemo dobre manire. Razgovarajući tako o hrani rodila se ideja o projektu Kuhajmo! Jezik? Nastajao je čitavu školsku godinu 2011./12., a rad je učenika i nastavnika Jezične grupe OŠ Ivan Goran Kovačić (Dijane Franković, Romine Miletić, Deana Nestorovića, Dianore Radola, Romine Licul i Davorke Vadanjel).
Potaknuti zajedničkim projektom OŠ Vladimira Nazora i OŠ Ivan Goran Kovačić Čepić, od pređe do umjetničkog djela tzv. „Naše niti“ kojemu je jedan od najvažnijih ciljeva očuvanje kulturne baštine i tradicije vezane za proizvodnju vune od stada ovaca, striženja, čišćenja i pranja vune do predenja, pletenja, tkanja i filcanja te stvaranja novih umjetničkih kompozicija, odlučili smo odškrinuti vrata bogate tradicije pripreme jela od ovčetine i janjetine.
Prikupljanjem, istraživanjem i proučavanjem recepata od ovčjeg i janjećeg mesa nastajao je naš zbir, a razvijanjem jezičnog izričaja na lokalnom istrorumunjskom, materinjem hrvatskom i učenom talijanskom i engleskom jeziku pretakali smo tradiciju u vrijedan uradak.
Tako je nastala kuharica s izvornim lokalnim receptima od ovčjeg i janjećeg mesa, ali i s odabranim receptima karakterističnima za cijelu Hrvatsku, Veliku Britaniju, Italiju i Rumunjsku. Podijelili smo je u dvanaest poglavlja po mjesecima kako bismo objedinili bogatstvo jezika i kulturne baštine. Odabrali smo i recepte u kojima su korišteni ovčji proizvodi poput sira. Svi su recepti napisani najprije na hrvatskom i na engleskom jeziku, a zatim na istrorumunjskom i talijanskom jeziku. Oplemenili smo je dječjim ilustracijama nastajalima u suradnji s učiteljicom likovnog odgoja. Prevodeći s jezika na jezik, uvrstili smo i mali rječnik najčešćih uporabnih riječi.
Iako je u našem kraju tradicija pripremanja ovčjeg i janjećeg mesa najviše vezana za Uskrsno vrijeme, vjerujemo da ćete u druženju s našom kuharicom otkriti zadovoljstvo pripremanja karakterističnih jela tijekom cijele godine, a pojačana odgovarajućim mirodijama mogu iznenaditi i najiskusnije nepce. Zahvaljujemo svima na uloženom iskustvu, znatiželji, mašti i ljubavi za realizaciju Kuhajmo! Jezik?
Poslužite jela svojoj obitelji i prijateljima i ...uživajte!
Učenici i učitelji Jezične grupe
« Veljača 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Mediji | ![]() |
• Glas Istre |
• Radio Labin |
• Labinstina |
• LC Labin |
• 5portal Labin |
![]() |
Ostalo | ![]() |
• Opcina Krsan |
• TZ Krsan |
• Opcina Labin |
![]() |