preskoči na sadržaj
Vijesti

IZ LIŠANA KROZ HRVATSKU - LABIN ISTARSKI

Nakon prve radionice u kojoj su učenici 6. razreda „posjetili“ Komižu i spravljali komišku pogaču, učenici 7. razreda u projektu Iz Lišana kroz Hrvatsku imali su zadatak istražiti povijesno-geografski položaj, kulturu, gospodarstvo, stanovništo te gastronomiju Labina.

Nakon izvrsno odrađenog istraživačkog rada, red je došao da zasučemo rukave i bacimo se na posao u našoj maloj školskoj kuhinji. Odlučili smo pripremati tradicionalni istarski ručak,  pileći žgvacet s domaćim pljukancima.

 Zašto baš pljukance?

Zbog blizine Italije i višestoljetne povezanosti koja se jasno ogleda u lokalnoj kulturi, gastronomiji i narječju, Istra je poznata kao regija dobre tjestenine ili, kako je ondje zovu – domaće pašte. Fuži, njoki, ravioli i pljukanci omiljene su i najčešće vrste tradicionalne istarske pašte.

Tko zna bi li ikad tako skromno jelo postalo toliko popularno, da u sebi nije sadržavalo posebne sastojke koje je u potpunosti nemoguće dozirati ili propisati – mirise domaćice koja je pravila pljukance! Naime, pljukanci ili makaruni, kako ih zovu u pojedinim dijelovima Istre, tradicionalna su i ručno rađena tjestenina koja se radi od samo tri sastojka – vode, soli i brašna. Tajna je u tradicionalnom načinu izrade i priči koja je prati! Naime, tradicionalno su se pljukanci ili makaruni radili tako što bi domaćica koja ih je radila pljunula (odatle i naziv) u vrškove prstiju prije nego što bi otkinula komad tijesta od kojeg bi napravila mali duguljasti (vretenasti) oblik, i to trljanjem otkinutog komada tijesta pritiskom otvorene šake na svoje bedro. Je li ta praksa zaista učinila to jelo toliko popularnim ili je realnost bila takva da si je istarski težak mogao priuštiti samo takvo skromno jelo, ostavljamo svakome na osobnu prosudbu, no danas se pljukanci rade na nešto drugačiji način, i potpuno su zdravstveno sigurni: komadić tijesta valja se između dva dlana dok ne dobije vretenasti oblik.

Posebnost ove vrste tjestenine je da zbog svog oblika nije svugdje podjednako debeljuškasta pa su krajevi i površinski sloj nešto mekši i ljepljiviji, dok sredina ostaje nešto kompaktnija. Tako sredina zadržava puni okus iskonske tjestenine, a površina i krajevi pljukanca ostaju dovoljno mekani da na sebe privuku ukusne umake s kojima se miješaju. Mi smo naše domaće pljukance miješali s istarskim žgvacetom. To je najstarije istarsko jelo koje se slično gulašu, ali se sprema obrnutim slijedom, najprije stavljamo pirjati meso da dobije lijepu zlatnu boju, onda se tek dodaje bijeli luk, pa se dodaju začini - mažuran i bosiljak.

Tradicionalne istarske pljukance i pileći istarski žgvacet spremali su  učenici 7. razreda, uz malu pomoć autorica projekta pedagoginje Nikolina Kraljević i učiteljice povijesti Leane Tudorović, a kako je tekao proces izrade pljukanaca i kuhanja žgvaceta, pogledajte na linku:

http://www.os-igkovacic-lisaneostrovicke.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=83




Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Leana Tudorović   datum: 26. 4. 2023.

Kalendar
« Listopad 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Korisni linkovi


Tražilica






preskoči na navigaciju