2024-06-19 10:08:02
Književni restoran i lektirni (d)jelovnik na A2 satima Hrvatskog jezikaUčenici 5.b razreda sa svojom učiteljicom Mirjanom Foro prisjetili su se svih književnih djela koje su čitali ove godine za lektiru te su inspirirani događajima u djelima izradili lektirni (d)jelovnik i organizirali književni restoran u učionici. Na temelju svake lektire osmislili su jedno ili više jela koje smo uvrstili na naš lektirni jelovnik, a potom su nacrtali i opisali svako jelo te su odredili cijene svakog jela koje su prilično "paprene".
Evo nekoliko jela inspiriranih književnim djelima s našeg jelovnika:
Morski pas s preljevom od vrhnja i vlasca..............60 eura
- sastojci: morski pas, jaje, brašno, sol, vrhnje, vlasac, ulje
- porijeklo: morski pas iz uzgoja kod otoka Ceylona
- tradicionalna receptura prema kuharici "20 000 milja pod morem" Julesa Vernea
- priprema: masterchef kapetan Nemo
Halva......................................................................3 eura
- sastojci: gusta pasta, ulje, ružina vodica, mlijeko, kakao, šećer u prahu
- porijeklo: Budimpešta, Mađarska
- tradicionalna receptura prema kuharici "Junaci Pavlove ulice" Ferenca Molnara
- priprema: masterchef lokalni prodavač
Čokoladna torta......................................................10 eura
- sastojci: jaja, šećer, ulje, mlijeko, glatko brašno, kakao, prašak za pecivo, čokolada za kuhanje
- porijeklo: tvornica čokolade u velegradu
- tradicionalna receptura prema kuharici "Charlie i tvornica čokolade" Roalda Dahla
- priprema: pomoćnici Oompa-Loompasi i slastičar Willy Wonka
Kako (d)jelovnik izgleda, možete pogledati u nastavku zajedno sa slikama koje prikazuju književni restoran koji smo organizirali u razredu. Svi su učenici rado sudjelovali i uživali u ovom praktičnom obliku nastave, a naročito su se potrudili naši kuhari i rezači krumpira, konobari Luka Halgaš i Lovro Jović te naš barmen Dominik Biro. Hvala i tetama kuharicama koje su spremno pomagale pri organizaciji našeg književnog restorana!
Bravo za marljivo, veselo i načitano osoblje 5.b razreda!
Restoran "Kod petaša"
|