2020-10-19 18:24:55 Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u našoj školi U ponedjeljak 12. listopada 2020. godine obilježili smo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Ovaj važan dan obilježavali su učenici razredne nastave sa svojim učiteljicama. Iako ga nismo mogli obilježiti na način na koji smo ga inače obilježavali, međusobno dijeleći i kušajući krušne proizvode, osmislili smo način kako ćemo ovaj dan učiniti posebnim. Određeni učenici donosili su i izlagali krušne proizvode, dok su se određeni više posvetili aktivnostima i likovnim radovima koji su vezani za obilježavanje ovoga dana. Cilj obilježavanja ovoga dana je približiti djeci važnost svijesti o značaju hrane za ljude, blagovanju kruha i značaju narodnih običaja. S učenicima se ujedno razgovaralo o važnosti zdrave prehrane i ekološke poljoprivrede te autohtonih vrsta voća i raznih žitarica. Kako je obilježavanje Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje izgledalo, možete pogledati pod „više“. Ove godine učenici 1. razreda Dane kruha su obilježili na drugačiji način nego što je uobičajeno u našoj školi. Zbog pandemije nije bilo mirisa tek ispečenog kruha i različitih krušnih proizvoda, niti izložbe i izbora najljepše uređene učionice, ali to im nije smetalo da dan obilježe različitim aktivnostima. Započeli su čitanjem pjesme „Kruh“ Milana Radića te razgovorom o tome kako nastaje kruh, gdje ga možemo kupiti i od kojih se namirnica sprema kruh. Uslijedilo je pisanje naslova i crtanje kruha, a zatim su učenici spajali točkice na slici i dobili sliku pekara koju su zalijepili u pisanke. Uredili su i svoju ploču u učionici prigodnim slikama. Na satu prirode i društva nastavili su pričati o važnosti kruha i o tome zašto on ima svoj dan. Nabrajali su vrste kruha, peciva, govorili o žitaricama od kojih se pravi kruh, crtali su krušne proizvode koje najviše vole jesti. Zatim je uslijedio kreativni zadatak – izrada pekara od kolaž papira. Radove su izložili na školskoj ploči, a dan su završili zajedničkom užinom. Učiteljica je donijela kruh koji je mazala učenicima Nutellom ili pekmezom (po želji). Na kraju su učenici s učiteljicom otpjevali pjesmu o pekaru i popili domaći sok od bazge. Iako drugačije, bilo je lijepo. Učenici su bili sretni kako su proveli dan.
Učenici 2. razreda matične škole ovaj dan obilježili su izradom radova od brašna. Učenici su se zabavili osmišljavajući motive koje su nacrtali u brašnu.
Područna škola Đeletovci je obilježila ovaj dan donošenjem i izlaganjem krušnih proizvoda te dekoriranjem stola prigodnim motivima. Njihov stol bio je pun kiflica, klipića, pletenica, kolačića napravljenih vrijednim rukama majki i baka naših učenika. Učenici područne škole Podgrađe Dan kruha su obilježili integracijom sadržaja u nastavu. Učenici su čitali priču o kruhu, razgovarali o procesu nastajanja kruha, o njegovu načinu proizvodnje i važnosti u životu čovjeka. Mijesili su krušno tijesto i od njega oblikovali razne figure. Kušali su i jeli proizvode od krušnog tijesta s domaćim pekmezom koje su sami izradili.
Učenici područne škole Donje Novo Selo Dane kruha obilježili su donošenjem raznih krušnih proizvoda koje su ispekle bake i majke naših učenika. Učenici su kušali i sladili se pecivima koja su sami donijeli. Uživali su! Na satu hrvatskog jezika pročitali su tekst o djedu koji svojoj unuci pripovijeda kako se nekad, u njegovo vrijeme, kruh pekao u peći na drva i kako se i dan danas sjeća mirisa i okusa toga kruha.
Polaznici predškole su Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježili 9. i 12. listopada 2020. Kao sami uvod u Dane kruha čitali su priču od „Zrna do pogače“ kako bi saznali na koji način dolazimo do brašna koje je najvažniji sastojak svakog peciva. Kroz fotografije vidjeli su proces nastajanja brašna (sadnja pšenice, žetva pšenice, prijevoz u mlin, obrada pšenice u mlinu i pakiranje i prodaja gotovog proizvoda brašna). Djeca su uz pomoć odgojiteljice zamijesila svoje tijesto pa ga oblikovala po želji u mala peciva. Prilikom aktivnosti naglasak se stavljao na potrebne stvari za izradu tijesta. Roditelji su djeci kod kuće pripremili pregače, valjak za tijesto i male kalupe, a odgojiteljica im je izradila kape s imenima. Gotova peciva su ispekli u kuhinji i pakirali ih u male paketiće kao poklon roditeljima uz naglasak kako pecivo nije jestivo. Učili su pjesmicu „Pekar „ uz odgovarajuće pokrete rukama koja je većini djece bila već poznata pa su je lako savladali.
|
Osnovna škola "Ivan Kozarac" Nijemci |