2021-02-12 07:48:29

Istraživački rad učenika 7. razreda: Utjecaj prehrambenih navika na pojavu poremećaja u prehrani

Učenici sedmih razreda pod vodstvom učiteljice prirode i biologije Gordane Kragulj istražili su utječu li prehrambene navike na pojavu poremećaja u prehrani.

Tijekom ovog istraživanja naučili su:

  • objasniti što znači uravnotežena prehrana
  • izračunati Indeks tjelesne mase
  • sastaviti zdrav jelovnik
  • analizirati utjecaj životnih navika i rizičnih čimbenika na zdravlje organizma
  • povezati životne navike i rizične čimbenike s razvojem bolesti ukazujući na važnost prevencije
  • pretvarati kalorije (cal) u džule (J)

           

Koja je tajna sto i više godišnjaka?

Zdravom prehranom možete učiniti čuda, ali kako točno početi? Postoji legenda o dugovječnosti ljudi na Kavkazu, koja se temelji na konzumaciji neizmjerno zdravog napitka – kefira.

Hrana je nužna kako bismo unijeli hranjive tvari potrebne za rast, razvoj, očuvanje dobrog zdravlja, prevenciju različitih bolesti i zadovoljenje naših energetskih potreba. Iako često nismo svjesni kvaliteta prehrane ima značajnu ulogu u vašem životu.

Svakodnevnim izborom onoga što ćemo pojesti možemo pridonijeti svojem zdravlju, ali mu također možemo nanijeti i štetu.

 

Učenici su proveli istraživanje:

1. Mjerenje mase i visine odabranih osoba (7)

Mjerili su masu pomoću osobne vage. Visinu su mjerili na način da se prislone na zid, iznad glave se napravi crta i pomoću metalnog metra izmjeri visina. Dobivene rezultate unosili su u tablicu.

 

Primjer istraživanih osoba/učenika:

 

2. Računanje indeksa tjelesne mase (BMI)

Body Mass Index (BMI) je jedan od načina procjene uhranjenosti povezan s količinom prekomjernog masnog tkiva u ljudskom tijelu. Izračunava se uzimajući u obzir tjelesnu težinu i visinu. Koristi se za otkrivanje pothranjenosti, normalne uhranjenosti, preuhranjenosti ili debljine. Normalan BMI je 20.

U djece masno tkivo se mijenja s dobi. Također, djevojčice i dječaci imaju različite udjele masnog tkiva tijekom odrastanja. Stoga je važno za izračun BMI-a koristiti kalkulator primjeren za dob.

Koristili smo  BMI kalkulator koji u izračunu uzima u obzir spol i dob (https://www.plivazdravlje.hr/zdravlje-online/bmi)

Uspoređivali smo rezultate odabranih članova te prokomentirali eventualna odstupanja od idealnih vrijednosti indeksa tjelesne mase i posljedice na zdravlje. Kod odabranih osoba učenici su upisali dnevni jelovnik i izračunali ukupnu količinu unesenih kalorija tijekom dana. Iz istraživanja je vidljivo da članovi s velikim BMI unose puno više od 2000 kalorija dnevno u organizam, a oni s manjim BMI unose manje.

 

Primjer tablice jednog učenika:

3. Izrađivanje jelovnika

S obzirom na vlastite prehrambene navike svaki učenik je izradio dnevni jelovnik i izračunao ukupnu količinu unesenih kalorija tijekom dana.

 

Primjer dnevnog jelovnika jednog učenika:

Uspoređivali su  ukupnu energetsku vrijednost vlastitog dnevnog jelovnika s dobivenim indeksom tjelesne mase. Također su uzimali u obzir da je dnevno potrebno unijeti od 2000 do 2500 kalorija za normalno funkcioniranje organizma. Međusobno su razmijenili dobivene rezultate. Na kraju su kalorije pretvorili u džule. (1 cal = 4,184 kJ)

 

4. Analiza rezultata i donošenje zaključaka 

Učenici su analizirali dnevni jelovnik i provjerili sadrži li  dnevni jelovnik sve potrebne hranjive tvari nužne za normalan rast i razvoj. Usporedili su  dobivene rezultate i donijeli  zaključak da prehrambene navike utječu na pojavu poremećaja u prehrani.

 

5. Izrada izvještaja

Rezultate svog rada učenici su prikazali prezentacijom ili plakatom izrađenim u PowerPoint-u. Osim toga istražili su piramidu pravilne prehrane te su rasporedili namirnice iz vlastitog jelovnika u pojedine dijelove piramide pravilne prehrane.


Osnovna škola "Ivan Kozarac" Nijemci