2012-10-19 16:08:12

Školski jelovnik

Pravilna prehrana zadovoljava potrebu organizma za dnevnim unosom energije i dovoljnom količinom prehrambenih i zaštitnih tvari koje su neophodne za održavanje fizioloških funkcija organizma i zdravlja.

PRAVILNIM ODABIROM I KOLIČINOM RAZNOVRSNIH NAMIRNICA PRIDONOSITE OČUVANJU ZDRAVLJA TE MENTALNOJ I TJELESNOJ SPOSOBNOSTI

Marenda za učenike od 1. do 5. razreda je u vremenu od 9,35 do 9,50.
Marenda za učenike od 6. do 8. razreda je u vremenu od 10,35 do 10,50.

 

Glavni sastojci hrane i njihova uloga su:

BJELANČEVINE

potrebne su za izgradnju i održavanje mišića, krvi, kože, kosti i ostalih tkiva i organa tijela

UGLJIKOHIDRATI I MASTI

osiguravaju energiju, neke vrste masti se koriste za izgradnju pojedinih tkiva i iskorištavanje vitamina višak se odlaže u tijelu u obliku masti

VITAMINI I MINERALI

neophodni su za pravilan rad organizma i održavanje zdravlja sudjeluju u izgradnji tkiva i organa - kalcij i fosfor u zubima i kostima, a željezo u krvnim stanicama

VODA

čini više od 50% mase tijela, zato je treba uzimati u dovoljnim količinama

Osnovna škola Joakima Rakovca Sveti Lovreč Pazenatički