2021-10-16 23:26:00 TJEDAN ZDRAVOG DORUČKA Učenici 6.razreda su zajedno sa svojom razrednicom ostvarili Zdravi doručak. Glavna namirnica im je bila krastavac. Učenici su istražili koje nutritivne vrijednosti ima krastavac, kao i za što je sve krastavac koristan. Otkrili su da su krastavci korisni za snižavanje krvnog tlaka, da djeluju protuupalno, da ublažavaju bol, da hidratiziraju organizam izvana i iznutra, poboljšavaju antioksidativni potencijal i sprečavaju pretjeranu proizvodnju ugljičnog oksida u situacijama rizičnima za zdravlje, važni su za zdravlje mozga jer usporavaju starenje ganglija, štite zdravlje kosti, pomažu kod mršavljenja, osvježavaju dah i poboljšavaju probavu. Zbog tih svih koristi od krastavca, učenici su izradili plakat Zdravog doručka i samo djelovanje krastavca. Učenici su otkrili neke recepte vezane uz krastavce, a neke od njih su učenici zajedno s razrednicom isprobali raditi u školi. Tako su izradili salatu s krastavcima s vrhnjem, pokušali su dekorativno izrezati krastavce, a na kraju su izradili zeleni smothie od krastavaca, celera i ananasa. Ta jela su učenici i degustirali. Na kraju sata su izmjerili svoje visine i težine i izračunali indekse tjelesne mase (IMT) |
Osnovna škola Ivan Lacković Croata Kalinovac |