2021-10-21 17:22:29

TJEDAN ŠKOLSKOG DORUČKA

     Svi razredi naše škole i ove su se godine uključili u proslavu nacionalnog Tjedna školskog doručka koji se organizira povodom Svjetskog dana hrane.

     Ove su godine učenici pokazali svu svoju maštovitost i kreativnost i zajedno sa svojim razrednicima osmislili vrlo zanimljive radionice i različite aktivnosti. Cijeli je tjedan škola od jutra bila ispunjena mirisima svježeg povrća. Svaki razred izabrao je jednu od glavnih povrtnih namirnica za svoje recepte. Od mnoštva različitog povrća učenici su odabrali one koje su njima najzanimljivije-krumpir, luk, tikvice, grah, patliđan, butternut tikva, krastavac i mnoge druge.

     Ideje su se stvarale iz minute u minutu. Tjedan je bio prekratak za sve ono što smo imali u planu odraditi. Međutim, svaki je razred uspio nešto skuhati, ispeći, izraditi. A na povrtnom jelovniku svega za poželjeti – od preukusnih juha od butternut tikve ili pak prave domaće povrtne juhice s noklicama, domaće pizze prepune šarenog povrća, raznih salata od krastavaca i graha, hrustavih kroketa pa sve do preukusnih muffina od mrkve i jabuke kao i pravih domaćih štrukli. Osim toga najmlađi su isprobali i povrtne napitke pa su tako odlučili izraditi svježe cijeđeni sok od rajčice.

 

ZAŠTO BAŠ POVRTNI DORUČAK?

      Kao glavnu temu proslave Tjedna školskog doručka tražili smo veseli i šareni izazov. U sve naše ideje povrće se silno trudilo umiješati pa smo mu odlučili dati priliku, neka pokaže što sve može. Povrće se odlučilo potruditi i uključiti se u sve aktivnosti. Ovaj tjedan, povrće se u sve miješa, u sve uskače, a glavna zadaća mu je, tvrdi, očuvati zdravlje.

 

UBACI POVRĆE U SVOJ DORUČAK!

      Zašto je važno jesti povrće? Povrće, baš kao i voće, obiluje mnoštvom hranjivih i zaštitnih tvari koje su našem organizmu potrebne kako bi rasli i razvijali se, a i kako bi očuvali svoje zdravlje. U povrću, kao i u voću, nalaze se važni vitamini, minerali, prehrambena vlakna te razne fitokemikalije, malene tvari koje se nalaze u biljkama, koje naš organizam čine jačim i otpornijim i štite ga od raznih bolesti. Zato je povrće jako važno jesti svaki dan kako bismo bili što zdraviji!

 

BIRAJ ŠARENO - OKUSI DUGU

 

Zeleno povrće čini kosti i zube jačima, pomaže radu jetre

Narančasto povrće čuva zdravlje očiju i kože

Crveno povrće čuva zdravlje srca

Ljubičasto povrće poboljšava pamćenje

Bijelo povrće jača imunitet


Osnovna škola Ivan Lacković Croata Kalinovac