2022-10-15 10:46:00

VEĆ TREĆU GODINU SUDJELUJEMO U PROJEKTU TJEDNA ŠKOLSKOG DORUČKA

     Učenici viših razreda naše škole također su se okušali u spremanju domaćih, već pomalo zaboravljenih jela koja su se pripremala za doručak.

Kukuruzna kaša, žganci, jaja na nekoliko načina, svježi sir s vrhnjem, zlevanka, domaći kruh, slanine i grah – namirnice koje su se skoro pa svakodnevno mogle naći na stolovima naših djedova i baka.

     Iako se neke od navedenih namirnica danas možda i ne smatraju najzdravijima one su za naše djedove i bake bile Bogom dane. Za cjelodnevni rad u polju trebalo se kvalitetno i do sita najesti. Većinu namirnica ljudi su proizvodili sami. Jako rijetko išlo se u trgovinu. Slatkiša nije bilo – osim možda bombona od prepečenog šećera. Ljudi su bili sretni i zadovoljni. I dugo su živjeli.

 

Danas su se prehrambene navike promijenile. Većinu namirnica moramo kupiti u trgovini dok se jako malo toga proizvede kod kuće. Zbog ubrzanog načina života prisiljeni smo jesti nezdravo i često nekvalitetno.

Ovaj tjedan potrudili smo se oživjeti starinski način pripreme hrane. Djeca su marljivo pristupila ispunjavanju svih zadataka. Najveće oduševljenje bilo je prilikom pripreme doručka i kod degustiranja. Prazni tanjuri jasan su dokaz koliko je hrana učenicima bila ukusna. U razgovoru s učenicima saznali smo da i danas puno njih kod kuće i dalje preferira starinski način pripreme hrane i domaće namirnice.

   

Uz to što su se zabavili učenici su i puno toga naučili. Naš Tjedan školskog doručka bio je zaista ispunjen različitim aktivnostima.

Naše domaće namirnice pojačali smo još jednom, modernijom, namirnicom – humusom. Donacija je to tvrtke Sana delikatese iz Koprivnice koji su nam uz humus donirali i čips od jabuke koji su učenici izvrsno prihvatili.

  


Osnovna škola Ivan Lacković Croata Kalinovac