2012-10-16 11:00:00

Dani kruha i zahvalnosti za plodove Zemlje

    Kruhom nazivamo namirnicu nastalu pečenjem smjese brašna od raznih vrsta žitarica i vode uz odgovarajuće dodatke. Oblik i sastav kruha mijenjao se kroz povijest i danas imamo različite vrste kruha, raznih boja,veličina i okusa. Arheološka nalazišta ukazuju na to da su još stari Egipćani pekli kruh 2000 godina prije Krista. Iz Egipta se pripremanje kruha proširilo na Grčku pa na Rim u kojem se pojavljuje prvi bijeli kruh namijenjen bogatašima. Rimljani su način pripreme kruha proširili po cijeloj Europi. Kruh se smatra svakodnevnom i nezamjenjivom namirnicom koja je othranila generacije težaka, mornara, drvosječa, putnika, vojnika...

Kao i svake godine, i ove godine smo u našoj školi svečano obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove Zemlje. 16. listopada su učenici donijeli različita peciva, kruh, kolače i mnoge jesenske plodove.


    Blagoslov kruha i plodove Zemlje je svečano održao svećenik uz nazočnost učenika i predstavnika škole u našoj sportskoj dvorani u 11 sati. Zahvale su počele različitim programskim izvedbama učenika mlađih generacija, ali su sudjelovali i oni stariji. Čitali su različite molitve i sastave.

Nakon učenika, nastupio je svećenik. Blagoslovio je hranu i zajedno s njim smo izmolili molitve i  zahvalili smo dragom Bogu na svemu što nam je podario. Blagoslov smo završili pjesmom Duga cesta koju smo pjevali svi zajedno, a zatim smo svoje košare odnijeli u učionice kako bismo svi zajedno uživali u slasnim zalogajima.
    Dane kruha obilježavamo kako bismo se podsjetili da na svijetu ima puno gladnih ljudi i poželimo svima da na stolu imaju kruh.


Ana Martinić, 8.c
                                Lora Krčmar, 6.c
 


Osnovna škola Kneževi Vinogradi