2012-10-29 16:46:11
Učenici 5.d razreda obilježili - 20.listopada: Svjetski dan jabuka
Učenice 5. d razreda i razrednica Đurđica Mašić na satu razrednog odjela obilježili su Svjetski dan jabuka koji se obilježava svake godine 20. listopada.
Josipa Smrček, Mia Stojaković, Dora Hanižjar, Katarina Kruljac, Ivana Keglević i Emanuela Tudja priredile su svojim prijateljima u razredu prigodan program povodom Svjetskog dana jabuka.
Učenice su recitirale, pjevale, čitale pjesme, sastave o jabukama i jeseni. Mia Stojaković pročitala je učenicima kako je nastalo obilježavanje Svjetskog dana jabuka i koliko je zdrava jabuka.
Svjetski dan jabuka
Tradiciju održavanja dana jabuka 20.listopada započela je 1990. godine u Londonu organizacija „Common Ground“ ( Zajednička tla ), s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuka koje se u Engleskoj uzgajaju. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.
Jabuka je jedna od prvih voćki koju su ljudi uspjeli kultivirati te tako važan dio ljudske prehrane. Poznato je da se svakodnevno konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.
Jabuka je naime prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1. B2, B6 te beta – karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija ( 100 do 180 mg ) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo.
Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije.“
Na kraju su se učenici počastili svježim, sočnim, žutim, crvenim i zdravim jabukama. Uživali su u programu i doznali su puno toga o jabuci i o zdravoj prehrani.
|