2011-10-29 13:14:54 Pekmez day Jesen je najljepše i najbogatije godišnje doba. Opojni mirisi zrelog voća i šuštanje šarenog lišća pozivaju nas da što je moguće više uživamo u svim jesenskim čarima i blagodatima. Tako smo i mi, učenici 2. a razreda odlučili jedan dan posvetiti jeseni. Integrirali smo sadržaje hrvatskog jezika, prirode i društva, likovne i glazbene kulture.
Budući da smo na prirodi i društvu učili o jesenskim plodovima i što sve možemo napraviti od tih ukusnih namirnica, odlučili smo u školu donijeti razne vrste pekmeza i taj dan nazvati "Pekmez day". Kod našeg pekara kupili smo kruh i isprobavanje ukusnog "namaza" je počelo. Na stolu se našlo raznih vrsta pekmeza: od marelice, jagode, šljive, drijenka, pa čak i pekmez od jabuke i banane. Okusi su bili očaravajući!
Pošto su djeca donijela puno raznovrsnog pekmeza, nismo uspjeli sav pekmez pomazati na kruh. Što s preostalim pekmezom ? Nema smisla da ga bacimo ili vraćamo kućama. Odluka je pala! Vrijedne ruke naših mama ili baka ispeći će palačinke i tako će se "pekmez day" pretvoriti u "palačinka day". Drugi dan umjesto kruha mazali smo palačinke i opet uistinu uživali.
Savjetujemo vam da i vi isprobate neke jesenke plodove i vidjet ćete kako vam se jedan običan jesenski dan može pretvoriti u ukusan pekmezast dan. Elena Čurić (2. a) i učiteljica Štefica |
Osnovna škola Ksavera Šandora Đalskog Donja Zelina |