2014-03-10 10:05:21

Čudesni svijet kemijskih osjetila

Dana 5. ožujka  2014. bivši učenik naše škole, a danas poznati znanstvenik, dr.sc. Marko Košiček s Instituta Ruđer Bošković, za učenike osmih razreda održao je prezentaciju o čudesnom svijetu kemijskih osjetila. Tijekom ove zanimljive i poučne prezentacije učenici su naučili nešto više o kemijskim osjetilima-osjetilima okusa i mirisa.

Otkrili smo da osim četiri osnovna okusa - slatko, slano, kiselo i ljuto- postoji i peti okus, umami, kojeg možemo pronaći  u  gljivama, špinatu, celeru, zelenom čaju... Čovjek je najmanje osjetljiv na  slano i slatko, a najosjetljiviji na gorko ( zbog toga što su otrovne tvari najčešće gorkog okusa).

Iz prezentacije smo saznali i mnogo zanimljivih činjenica o osjetilu mirisa. Možemo osjetiti nekoliko tisuća mirisa, zahvaljujući njušnim receptorima koji su otkriveni 1991. godine . Do sada  je u čovjeka poznato oko 350 njušnih receptora.

Kako zavarati osjetilo okusa? Učenici su imali priliku sudjelovati u pokusu tijekom kojeg su  popili tabletu s ekstraktom bobica biljke Synsepalum Dulcificum  nakon čega im se sve gorko, pa i limun kojeg su kušali, činilo slatkim kao med. Razlog tomu je što se proteini iz ove biljke vežu oko receptora okusa i stišću ih, kao što  se receptori stišću kada jedemo nešto slatko.

Znanost je svuda oko nas i zanimljivo je otkrivati kako svijet doista funkcionira, a dr.sc. Marko Košiček svojim  je predavanjem dokazao  upravo to da je znanost- zabavna!

Klara Tomašković, 8.b


Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskoga Zagreb