« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Podno Slavče, kraj potoka,
djetinjstvo se moje smije.
Prva ljubav tu se krije,
naše igre, maštarije.
Tu se uči, tu se radi,
slažu dvojke i petice.
Novi život tu se gradi
u školi kraj Šumetlice.
Našu školu mnogi znaju
po slavnome Ljudevitu Gaju.
Daleko se čuje ime
eko-škola Slavonije.
Hoće li sunce zauvijek sjati?
Zlatne haljine na nebu tkati?
Hoće li trava zelena biti?
Svi zdravu vodu želimo piti.
S.O.S. otvorite oči.
S.O.S. zemlja vas moli.
S.O.S. ljubavi treba.
Ona nas hrani i vodi do neba.
Hoće li vjetar donositi kišu?
Il΄ nam se tužni dani pišu?
Hoće li ljubav jača biti
da prirodu zdravu štiti?
S.O.S. otvorite oči…
Hrvatski preporoditelj, književnik, političar, zastupnik u Hrvatskom Saboru te tvorac ilirizma i vođa hrvatskog narodnog preporoda. Ljudevit Gaj rođen je 8. srpnja 1809. u Krapini. Njegova pjesma Još Hrvatska ni propala postala je hrvatska narodna preporodna budnica. Umro je 20. travnja 1872. u Zagrebu.
Nacionalni Tjedan školskog doručka započeli smo 16. listopada obilježavajući Svjetski dan hrane. Iako se u svijetu proizvodi dovoljno hrane, prema istraživanju Ujedinjenih naroda, prošle godine 735 milijuna ljudi je bilo suočeno s kroničnom glađu.
Ove godine učenici 7.c razreda na satu engleskog jezika obilježili su World Food Day ili Svjetski dan hrane. Učenici su istražili uzroke nestašice hrane i gladi u svijetu, posljedice gladovanja i pothranjenosti, ali i moguće načine na koje se možemo boriti protiv ovog globalnog problema. Svoja saznanja učenici su simbolički nacrtali u obliku drveta i predstavili svojim vršnjacima.
Učenici 5.b razreda na satu razrednika obilježili su Tjedan školskog doručka izradom plana prehrane školskog tjedna i predstavljanjem svojih radova. Učenici su izrađivali Zagonetni jelovnik koji se sastojao od zanimljivih jela kao što su protein na kruhu, školska pita, šareni tanjur, Popajev doručak i zapečeno iznenađenje. Učenici su za svako jelo morali osmisliti zdrave namirnice i načine priprave.
Njihove uratke možete pogledati klikom na poveznicu: bit.ly/3tBS7s8
Veronika Višić