2017-03-17 12:14:08
DAN OTVORENE NASTAVE S TEMOM PROJEKTA "MI JEDEMO ODGOVORNO"Danas je u našoj školi Dan otvorene nastave. Petak je,17.3.2017., i posljednji dan našega eko-tjedna. Sve je započelo u ponedjeljak Županijskim natjecanjem iz biologije i nastavilo se eko-kvizom, likovnim i literarnim radionicama u redovnoj nastavi. Mi smo prva eko-škola u Slavoniji, a ove godine smo i u projektu "Mi jedemo odgovorno" tako da smo današnji dan posvetili odgovornoj prehrani pod motom - JEDI LOKALNO, SEZONSKO I ORGANSKO.
Učenici u dva termina rade u različitim radionicama. U radionici hrvatskoga jezika prelistavaju stare kuharice, na geografiji razgovaraju o tradicionalnoj slavonskoj prehrani. U povijesti govore o hrani kroz povijest, matematičari izračunavaju različite karakteristike voćaka. Težinu, duljinu. Na informatici stvaraju logo zdrave prehrane, na biologiji stvaraju plakate o zdravoj prehrani.
Na kemiji uče koliko masnoće unesu nezdravom prehranom dnevno u organizam. Na tehničkoj kulturi izrađuju praktične kutije za odlaganje voća. Koriste karton i dekupaž tehniku za ukrašavanje.
U nižim razredima jedu voće, miksaju ga, crtaju, uče o vitaminima i mineralima u voću. U četvrtim razredima rade kokosove kuglice, suši od banane, voćne ražnjiće, voćne kašice s jogurtom.U pećnici školske kuhinje Marija Svilić iz 4.a razreda ispekla je štrudlu od jabuka koju je potpuno sama smotala. Naš kuhar, računovotkinja i tajnica bili su i u prosudbi najboljih voćnih jela. Odlučili su da su svi najbolji. Ravnateljica je nekoliko puta doručkovala zdrav doručak. Sve je puno crteža voća i povrća, deseteraca o voću i povrću, narodnih izreka, pitalica i pjesama vezanih uz voće i povrće. Na vjeronauku se probaju domaći žganci s mlijekom i jogurtom. Tu je i ajnpren juha. U sportskom dijelu aktivnosti govorilo se koliko je zdrava prehrana dobra za sportski život, četvrtaši su morali prehodati učionicu pazeći da ne ispadne jabuka koju dvoje učenika pridržavaju svojim čelom.
Svi učenici naše škole, u matičnoj i područnim školama Dolina, Vrbje,Sičice, danas ovako rade. Ovakva nastava se danima priprema. Učenici upisuju rad u dvjema radionicama. Nema zvona, odmor je dugačak 30 minuta, a na hodnicima je stalno ugodno komešanje. Sva znanja danas stečena primjenjiva su u svakodnevnom životu i šalju poruku da jedemo ono što u našem području raste u određenoj sezoni. osim toga naglasak je na organskoj hrani, a, na svu sreću, nje u našoj Slavoniji ima dovoljno.
|