2022-10-13 19:31:33 Hrana je potreba, ali i užitak! Tjedan školskog doručka u OŠ Lj. Gaja Nova Gradiška Kako se ovaj tjedan obilježava Svjetski dan hrane, ali i Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, u našoj školi učenici i učitelji podržali su kampanju „Tjedan zdravog doručka“ koja je pokrenuta 2020. godine u sklopu projekta Živjeti zdravo, pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović, kako bi se podigla svijest o važnosti nutritivno bogatog doručka, osobito za djecu i mlade. Učenici su istraživali kako bi trebao izgledati kvalitetan doručak koji će pokrenuti tijelo i um, koje namirnice hrane naš mozak, anketirali svoje vršnjake kada prvi put u danu užinaju i što jedu, razmišljaju li o tome otkud namirnica potječe, posjetili školsku kuhinju i saznali što djeca vole jesti, saznali koliko djece trenutno u svijetu gladuje i što su „Marijini obroci“. Učenici 8.b razreda i njihova razrednica Veronika Višić bavili su se ovom temom na Satu razrednika. Surađivali su na različitim zadacima u skupinama. Dio učenika bavio se istraživanjem prehrambenih karakteristika različitih skupina namirnica. Uzevši u obzir blagodatni utjecaj uravnotežene prehrane na zdravlje, učenici su dizajnirali tanjur pravilne prehrane i pokazali koje namirnice i jela može uključivati zdrav i raznovrstan doručak. Dok su se jedni bavili sastavljanjem zdravog doručka, drugi su istraživali što o doručku misle i što za doručak jedu neki od fizički aktivnijih učitelja i učenika naše škola. Učenici Tena Blazina i Vinko Stazić razgovarali su s učenikom Stjepanom Mikolčevićem, našim rukometašem i nogometašem. Što nam je otkrio Stjepan Mikolčević? Istražili su odakle nam dolaze egzotične namirnice koje često koristimo i kako izgleda njihov put do naših trgovina i kuhinjskih ormarića. Učenici su raspravljali o prednostima korištenja domaćih namirnica i kako bismo u praksi mogli zamijeniti namirnice iz dalekih krajeva onima iz lokalnog uzgoja. U 7. b razredni doručak je bio u znaku pahuljica i kaše sa svim vrstama mlijeka, a 6. b svoj je razredni doručak poslužio pod sloganom jedimo „lokalno i sezonsko“, pa smo kušali domaći ajvar i pekmez od šljiva, domaće suhomesnate proizvode i sir, pili čaj, kavu i kakao, a na kraju pojeli voća: jabuku, mandarinu ili grožđe. Zaključak je jedinstven: potrebno je doručkovati, ali kvalitetno. Rješenje nije svaki dan trčati u pekarnicu i jesti jednolično, a u prehranu djece obvezno ubaciti nutritivno bogate namirnice! Novinari OŠ Ljudevita Gaja N. Gradiška Voditeljica: učiteljica Marinela Banovčić Fotografije: učenici i učiteljice 6.b, 7.b i 8.b razreda
|
Osnovna škola Ljudevita Gaja Nova Gradiška |