2013-10-10 09:28:15 10.10. – Dan zahvalnosti za plodove zemlje – Dan kruha Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, te ograncima i granama Udruge Lijepa naša. Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni. Svečanosti u vrtićima i školama Obilježavanje Dana kruha pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta–učenika i prirode. U školskim prostorima postavljaju se izložbe plodova zemlje užeg zavičaja, kruha i krušnih proizvoda, različitog sjemenja, te starih alata koji su se koristili ili se još koriste u obradi zemlje i pripremi kruha te likovni i literarni radovi učenika. Ciljevi -upoznati djecu i učenike s nastajanjem kruha (od zrna do kruha) -približiti im blagovanje kruha i narodne običaje - poučiti mlade o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage - upoznati učenike sa žetvenim i ostalim običajima - upoznati učenike s autohtonim i/ili starim vrstama voća i drugim plodovima zemlje (povrće, žitarice, gljive, ljekovito i začinsko bilje) - upoznati učenike sa zastupljenošću i načinima očuvanja pojedinih vrsta (izgled sjemena, način i vrijeme sadnje, vegetacijski ciklus) - upoznati učenike s razlikama između ekološki zdrave hrane i genetski modificiranih organizama - ukazati na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede Sadržaj Ovisno o dobi djece i učenika predlažu se ove djelatnosti: 1. Izvan vrtića i škola - o posjet pekarnici, mlinu, sjemenari, seoskom gospodarstvu, tvornici za preradu voća i povrća - o upoznavanje s načinima skladištenja i priprave raznovrsnih plodova zemlje - o prikupljanje žitarica i ostalih plodova - o posjet etnografskom i/ili tehničkom muzeju 2. U vrtiću i/ili školi - o razgovor s djecom i učenicima na temu “Od zrna do pogače” i “Plodovi našeg zavičaja" - o upoznati djecu i učenike s kulturom ophođenja prema kruhu i zbrinjavanjem njegovih ostataka - o upoznati ih sa životnim ciklusom poljoprivrednih kultura (žitarice, voće, povrće, ostale kulture) - o organizirati izložbe (sjemenke žitarica, ljekovito bilje, gljive, izložba starih vrsta jabuka) i predavanja - o istražiti etnografsku baštinu svog zavičaja u svezi s obradom zemlje i pripravom kruha - o prirediti izložbe radova djece i učenika na temu Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje: literarni radovi, likovni radovi, fotografije, plakati, izrada kruha i peciva, uređivanje izložbenih prostora, scenski izraz (prikaz običaja, igrokaz na određenu temu – može biti poznato djelo iz književnosti ili učenički uradak) - o posjet bolnicama, staračkim domovima, domovima ratnih stradalnika i darivanje kruhom Sve gore navedene aktivnosti mogu se prikazati djeci, učenicima, roditeljima i uzvanicima na svečanostima u dječjim vrtićima/školama, uz već tradicionalne aktivnosti: -o pripremanje i pečenje različitih vrsta kruha i krušnih proizvoda - izložba plodova užeg zavičaja - predstavljanje zavičajne kuhinje - zajedničko blagovanje kruha i plodova zemlje - postavljanje svečanog stola - doček roditelja i uzvanika - blagoslov kruha i plodova zemlje - darivanje kruha–simbola obnove i blagostanja - prikaz svih aktivnosti djece/učenika roditeljima i ostalim uzvanicima
www.lijepanaša.hr MALI NOVINARI |
Osnovna škola Ljudevita Gaja Nova Gradiška |