2023-11-02 07:51:00 TJEDAN ŠKOLSKOG DORUČKA Brojne škole u diljem Hrvatske obilježile su Tjedan školskog doručka (16. – 20.10.2023.). I mi smo se raznim aktivnostima pridružili ovoj manifestaciji. U blagovaonici škole učenici 5.a razreda 19.10., u četvrtak, tijekom sata razrednika jeli su svoje zdrave doručke koje su sami pripremili. Obroci su bili raznovrsni: mussli sa jogurtom, zobena kaša, zobene i kukuruzne pahuljice s mlijekom, voćem ili jogurtom, rižin gris, integralni krekere i ribane jabuke. Ovom prigodom porazgovarali smo i sa školskim kuharom Patrikom o zdravoj prehrani. U nastavku pročitajte intervju.
Učenici 5.a razreda „M. A. Relković“ Davor intervjuirali školskog kuhara u sklopu aktivnosti provedenih povodom Tjedna školskog doručka. Jedite domaću hranu, manje fast-food obroka! Kuhar preporučuje što više zdravih proteina i raznovrsnih domaćih organskih namirnica kako bismo imali uravnotežene zdrave obroke. Za početak nam se predstavite. Kako se zovete i koliko godina imate? Zovem se Patrik. Imam 22 godine. Po struci sam kuhar. Jeste li zadovoljni poslom školskog kuhara? Za sada sam zadovoljan poslom školskog kuhara. Što je drugačije u školskoj kuhinji u odnosu na to kada ste Vi išli u školu? Završio sam školu prije 9 godina. Tada smo samo dva puta tjedno imali kuhane obroke, za razliku od vas danas, kada kuhani obrok u školi imate četiri puta tjedno. Što biste preporučili djeci da jedu više, a koje namirnice i jela da izbjegavaju? Preporučujem puno povrća u prehrani te zdravih proteina: domaća kuhana jela (koje skuhaju mame, bake ili netko drugi), od organskih namirnica, a ne tzv. fast-food, zatim raznoliko povrće, puno voća, a što manje slatkiša i nezdravih masnoća. Možete li nam pomoći odgonetnuti što se krije iza tajanstvenih naslova školskih obroka iz brošure Tjedan školskog doručka? Mogu pokušati. Nazivi su podijeljeni po danima u tjednu, a glase: Proteini na kruhu, Školska pita, Šareni tanjur, Popajev doručak i Zapečeno iznenađenje. Proteini na kruhu=>domaća pašteta od leće ili graha na crnom ili integralnom kruhu Školska pita=>domaća pita, slana ili slatka, s povrćem Šareni tanjur=> odrezak na maslacu i hladna salata s raznim povrćem
Popajev doručak=> omlet ili kajgana sa špinatom Zapečeno iznenađenje=> zapečeni krumpir s mesom ili lazanje s povrćem
Uslijedilo je anketiranje učenika te smo saznali i njihove prehrambene navike: * rijetki doručkuju prije odlaska u školu * vesele se kuhanoj hrani * najmanje vole rižoto i mahune, a najviše burek i bologneze Inače i kod kuće izbjegavaju neko povrće (mrkvu, špinat i sl.),a vole kada im majke pripreme krumpir i grašak. Neki su izbirljivi po pitanju hrane i nekih jela, a rijetki svakodnevno jedu slatkiše.
Na kraju smo zaključili da je potrebno poraditi na zdravim prehrambenim navikama, no mnogi od njih su na dobrome putu jer nemaju naviku često jesti fast-food hranu. Zdrav doručak i druženje s kuharom ovjekovječili smo prigodnom fotografijom. D.Đurić, 5.a |
Osnovna škola "Matija Antun Relković" Davor |