2017-03-20 00:16:20 "MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt U sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" učiteljica Katija Lucić je sa učenicima 1.c razreda provela radionicu pod nazivom ZBRINJAVANJE BIO OTPADA I UTJECAJ PROZVODNJE HRANE NA ZEMLJU.
Cilj radionice: je upoznati učenike sa činjenicama koliko je vremena potrebno da se u prirodi razgradi određena vrsta otpada i koje su posljedice za okoliš, razvijati svijest kod učenika i njihovih roditelja da su ostaci voća i povrća , stari kruh i ostaci hrane ustvari bio otpad te da se on koristi kao gnojivo biljkama koje je zdravije i bolje nego umjetno gnojivo kojim se danas tretira zemlja, razvijati svijest da svaki put kada bacimo hranu, bacamo i zemlju, vodu, energiju i sav ostali materijal upotrijebljen za proizvodnju hrane koju smo bacili te da stoga svako smanjenje otpada od hrane zapravo znači potencijalnu korist za okoliš
Opis radionice: 1. faza -učenici su u suradnji članovima svoje obitelji tijekom nekoliko dana zapisivali (anketni listić) je li nakon pojedenog obroka ostalo hrane ili ne, i ukoliko jest, u koje je svrhe ostatak hrane iskorišten Anketa je pokazala sljedeće rezultate: OSTACI HRANE NAKON OBROKA.: ima - 29 % nema - 71% ŠTO JE NAPRAVLJENO SA OSTACIMA HRANE? Hrana je iskorištena za ručak - 17 % Hrana je iskorištena za večeru - 41 % Hrana je iskorištena za vrt - 8 % Hrana je iskorištena za životinje - 17 % Hrana je bačena - 17 %
2. faza - organizirali smo voćni dan u razredu te naučili kako ostatci hrane ( u ovom slučaju voća) zapravo čine kompost koji je vrlo koristan jer se njime poboljšava kvaliteta zemlje i hrana je mnogim biljkama. Isto tako, i na taj način sudjelujemo u rješenju problema otpada, a da ne ugrožavamo klimu, bioraznolikost…
|
Osnovna škola "Mejaši" Split |