2017-03-20 00:16:20

"MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

U sklopu projekta "Mi jedemo odgovorno" učiteljica Katija Lucić je sa učenicima 1.c razreda provela  radionicu pod nazivom 

ZBRINJAVANJE BIO OTPADA I UTJECAJ PROZVODNJE HRANE NA ZEMLJU.

 

Cilj radionice:

je upoznati učenike sa činjenicama koliko je vremena potrebno da se u prirodi razgradi određena vrsta otpada i koje su posljedice za okoliš, razvijati svijest kod učenika i njihovih roditelja da su ostaci voća  i povrća , stari kruh i ostaci  hrane ustvari  bio otpad te da se on koristi  kao gnojivo biljkama koje je zdravije i bolje  nego  umjetno  gnojivo kojim se danas tretira zemlja, razvijati svijest da svaki put kada bacimo hranu, bacamo i zemlju, vodu, energiju i sav ostali materijal upotrijebljen za proizvodnju hrane koju smo bacili te da stoga svako smanjenje otpada od hrane zapravo znači potencijalnu korist za okoliš

 

Opis radionice:

1. faza -učenici su u suradnji članovima svoje obitelji tijekom nekoliko dana zapisivali (anketni listić) je li nakon pojedenog obroka ostalo hrane ili ne, i ukoliko jest, u koje je svrhe ostatak hrane iskorišten

Anketa je pokazala sljedeće rezultate:

OSTACI HRANE NAKON OBROKA.:  ima - 29 %

                                                            nema - 71%

ŠTO JE NAPRAVLJENO SA OSTACIMA HRANE?

Hrana je iskorištena za ručak - 17 %

Hrana je iskorištena za večeru - 41 %

Hrana je iskorištena za vrt - 8 %

Hrana je iskorištena za životinje - 17 %

Hrana je bačena - 17 %

 

2. faza -  organizirali smo voćni dan u razredu te naučili kako ostatci hrane ( u ovom slučaju voća) zapravo čine kompost koji je vrlo koristan jer se njime poboljšava kvaliteta zemlje i hrana je mnogim biljkama.

Isto tako, i na taj način sudjelujemo u rješenju problema otpada, a da ne ugrožavamo klimu, bioraznolikost… 

   


Osnovna škola "Mejaši" Split