2023-05-28 23:12:59

SADNJA ŽIŽULE

Povodom obilježavanja 40 godina škole učenici 5.d razreda posadili su u školskom vrtu stablo žižule.

 

Što je žižula?


Žižula, žižulja, čičimak, čingulin, ćićindula, cicindra ili kineska datulja su različiti nazivi za potpuno istu biljku, a riječ je o drevnoj azijskoj voćki koja je već dugo vremena omiljena biljka za uzgoj u mediteranskim zemljama, pa tako i na hrvatskoj obali,

Po broju stabala, ova biljka je najbrojnije voće u Kini gdje se s uzgojem počelo još prije 9 tisuća godina.

Žižula (lat. Ziziphus jujuba) je listopadna vrsta porijeklom iz Japana i Kine, a pripada porodici krkavina. Osobito je popularna kod uzgajivača zbog svoje izuzetne otpornosti na velike vrućine, sušu, ali i niske temperature.

Žižula je stablo koje može narasti do visine od čak 9 metara, ali se većinom oblikuje u niže grmoliko stablo kako bi se olakšalo skupljanje plodova. Ono ima vrlo gustu krošnju i trnovite grane, koje blago uvijene stvaraju iluziju oblika kišobrana. S obzirom na to da je listopadna vrsta sa sjajnim kožnim listovima, njeno lišće opada prije dolaska zime i tada biljka ide u mirovanje. Niske temperature joj ne mogu jako naštetiti jer je biljka vrlo otporna i na visoke i na niske temperature.

Žižula cvate sitnim cvjetovima tijekom svibnja i lipnja, a plodovi u nijansama crvene, narančaste i smeđe boje izgledom podsjećaju na male datulje ili šljive i dozrijevaju u jesen.  Plodovi počnu dozrijevati u kolovozu, a zreli su u listopadu i studenom. Kad su plodovi potpuno zreli tada se njihova kora nabora jer je meso potpuno meko. 

Žižula je plod u kojem se nalazi jako velika količina vitamina C, ali i raznih minerala poput kalija, kalcija, magnezija i željeza. Također je bogata flavonoidima koji su snažni antioksidansi i koji se bore protiv razvoja svih bolesti.

 

 


Osnovna škola "Mejaši" Split