2016-12-08 08:10:10 Pokus "Golo jaje" U produženom boravku izveli smo jedan zanimljivi pukus. Napravili smo „golo jaje“ To je jaje koje nema ljusku. Možda zvuči nemoguće, ali ipak je moguće. Uz ovaj pokus napravili smo da naše nekuhano jaje bude i dalje okruglo i cijelo, samo bez ljuske. Ali to nije sve! Jaje je postalo mekane teksture, zanimljive boje i prilično izdržljivo. Bacali smo ga, stiskali, kotrljali, ali je i dalje ostalo cijelo (ne preporučamo bacanje u zid jer se jaje ipak raspukne ako ga prejako bacite). Evo kako smo to napravili: Nekuhano jaje smo stavili u staklenu teglicu u koju smo dodali ocat (koristili smo alkoholni ocat). Jaje je tako stajalo dva dana (48 sati) i nakon toga dobili smo „golo jaje“. Objašnjenje pokusa: Ljuska jajeta je najvećim dijelom sačinjena od kalcijevog karbonata. To je dio jajeta koji čini ljusku čvrstom. Ocat je zapravo poznata octena kiselina. Kada se kalcijev karbonat (jaje) i octena kiselina (ocat) kombiniraju, nastaje kemijska reakcija kojom se oslobađa ugljikov dioksid (vidimo mjehuriće koji okružuju jaje-oni su napravljeni od ugljikovog dioksida). Kemijska reakcija će se odvijati nekoliko sati (mi smo izvadili jaje nakon 48 sati). Jaje je postalo mekano jer je sav ugljik napustio jaje s mjehurićima. učiteljice produženog boravka i boravkaši
|
Osnovna škola Milana Langa Bregana |