2022-10-18 12:44:42

Tjedan školskog doručka

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u sklopu projekta Živjeti zdravo započeo s obilježavanjem nacionalnog Tjedna školskog doručka u 2020. godini kako bi podigao svijest o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete. U školama diljem Hrvatske jedan tjedan posvećen je upravo proslavi školskog doručka, s posebnim naglaskom na zaista važnu ulogu školskih kuhara/kuharica u očuvanju zdravlja naše djece.

Ovogodišnja tema „3,2,1 Kreni“ osmišljena je kako bi podsjetila roditelje i druge dionike da hranjiv školski doručak pomaže osigurati učenicima akademski uspjeh u školi i priprema ih za „pokret“ kako bi ostvarili sve svoje ciljeve. Istraživanja pokazuju da su djeca koja doručkuju u školi uspješnija u čitanju i matematici, imaju bolje rezultate na testovima znanja, imaju bolju koncentraciju i pamćenje te održavaju zdravu tjelesnu masu. Pravilna prehrana i adekvatna tjelesna aktivnost ključni su za pravilan rast, razvoj i zdravlje djece i mladih. Zdrave prehrambene navike koje djeca steknu u ranom djetinjstvu utječu i na način prehrane tijekom cijeloga života.Tjedan školskog doručka smo shvatili kao priliku da učenici započnu dan zdravim obrokom, isprobaju nešto novo te da uče i istražuju o važnosti konzumacije zdrave prehrane.

Učenici prvog razreda su razgovarali o važnosti doručka, ističući kako je  doručak obrok koji se ne bi trebao preskakati, trebao bi uključivati vlakna, ugljikohidrate iz prirodnih šećera i bjelančevine. Smoothieji mogu biti odličan početak dana. Zdravi smoothie u jednoj čaši može zamijeniti cijeli obrok i pružiti sve potrebne nutrijente za nastavak dana. Povodom obilježavanja tjedna zdravog doručka, učenici prvog razreda su sa svojom učiteljicom Sanjom Mioč pripremili vitalni obrok, zdravi smoothie s bananama, zobenim pahuljicama, šumskim voćem, jagodama i mlijekom te tako zasitili svoje gladne trbuščiće.

Učenici drugog razreda su s učiteljicom Mirtom Matoković kroz sate Prirode i društva, Matematike, Likovne kulture i Sata razrednika obilježili Tjedan zdravog doručka. Pogledali su video, razgovarali o zdravoj i nezdravoj hrani, rješavali zagonetke i matematičke mozgalice te osmislili poster o zdravom/nezdravom doručku.

Učenici trećeg razreda, s učiteljem Mišelom Mijačankom i učiteljicom Arankom Suk, pripremali su u učionici domačinstva pohani kruh koji su  zatim konzumirali uz čaj. Također, učili su o pravilnom postavljanju i ponašanju za stolom.

Učenici četvrtog razreda izradili su digitalni kviz s učiteljicom Martinom Cindrić. Smislili su pitanja o zdravom početku dana, razgovarali o važnosti doručka, smišljali izreke, te prepoznavali zdrave namirnice. Provjerili su znanje i ostalih učenika u školi.

Učenici petog razreda su s učiteljicom Ivanom Miočević pripremali štrudlu od višanja, jabuka i krumpira.

Učenici šestog razreda su s učiteljicom Ivom Babić sudjelovali u radionici „Što i kako pripremiti za zdravi doručak“. Razgovarali su  o zdravim namirnicama te složili tjedne jelovnike za doručak od zdravih namirnica.

Učenici sedmog razreda su s učiteljem Tomislavom Krizmanićem pripremali povrtne tortilje.

Učenici osmog razreda su s učiteljem Marijanom Gašparovićem slušali su predavanje o uravnoteženom doručku i udjelu pojedenih vrsta hrane u doručku. Nakon predavanja su crtali vlastiti uravnoteženi doručak.

Učiteljica Renata Zuzjak je s učenicima 7. razreda snimila video uradak o kompostiranju.

Svemu navedenom svakako treba pridodati i naš školski tjedni jelovnik kojeg je naša kuharica Ivana prilagodila tako da odgovara zahtjevima zdravog školskog doručka.

Veliko hvala svima koji su na bilo koji način pridonijeli u organizaciji i realizaciji svih aktivnosti ovog zaista zanimljivog tjedna.

Slike Tjedna školskog doručka pogledajte OVDJE.


Osnovna škola Mate Lovraka Vladislavci