2015-03-24 13:04:13 Miomirisni lanac znanja Ove šk.god. naša škola provodi projekt “Učiti kako učiti”. Jedan primjer načina učenja je i radionica “Miomirisni lanac znanja” koju su eko-grupe viših i nižih razreda s učiteljicama Martinom Kalac, Martom Saganić i Rafaelom Kuljanić ostvarile u suradnji s poznatim lošinjskim kuharom Adrijanom Nikolićem. Učenici su kuhali jela koja su jeli u prošlosti njihovi vršnjaci iz našeg zavičaja i time povezali u radionicu znanja iz povijesti. Koristili su začine i samoniklo bilje našeg kraja koje su sami brali, a naučili su ih prepoznavati na satovima prirode. Radionici je prethodila izvanučionička nastava branja divljih šparoga u kojoj su sudjelovali učenici sa svojim učiteljem povijesti Lukom Smirčićem i time razvijali osjetljivost za prirodu. Svoj doprinos branja šparoga dali su i učenici područne škole na Susku zajedno sa svojom učiteljicom Barbarom Bušić – Ribarić. U ovu radionicu se uključio velik broj učenika skoro iz svih razrednih odjela matične škole, te posebna odgojno-obrazovna skupina sa svojom učiteljicom Anitom Mičić. S obzirom da smo dobro tehnološki opremljena škola na početku radionice su učenici na tabletima tražili slike i podatke o divljim i kultiviranim šparogama. Prema teoriji višestrukih inteligencija ovom aktivnošću učenici su razvijali darovitost za riječi i slike. Nakon toga je uslijedio rad po grupama gdje je svaka grupa imala zadatak pripremiti jednu vrstu jela sa šparogama – od predjela do deserta. Proučavajući i koristeći recepte učenici su razvijali logičku sposobnost. U grupnom radu su djeci pomagale i ostale eko-koordinatorice Sonja Šolaja, Lorena Surdić i Danijela Kalac-Desanti, kao i naša psihologinja koja inače tijekom godine radi s nadarenim učenicima, Andrijana Fabijanić. One su djeci pomagale razvijati darovitost za druge ljude i tjelesnu darovitost. U radionici su uz pomoć školskih kuhara Vinke Jovanić i Roberta Jugo pod stručnim vodstvom Adrijana Nikolića nastala ukusna jela: 1. salata s kuhanim ječmom i šparogama 2. krem juha od šparoga s prženim okruglicama 3. valjušci od krumpira i šparoga 4. gratinirana pileća prsa sa šparogama i sirom 5. ravioli sa skutom i šparogama 6. fritule sa šparogama
Na kraju su se učenici i počastili svojim djelima. Slike pogledajte ovdje. |
Osnovna škola Maria Martinolića Mali Lošinj |