2017-06-06 20:17:17 Prehrana u školskoj kuhinji - dio školskog projekta Usporedno sa školskim projektom "5 na dan", u OŠ Petrijanec provodi se pilot-projekt „Poticanje pravilnih prehrambenih navika u školi“. Od početka šk. godine 2016./17. u OŠ Petrijanec provodi se pilot-projekt „Poticanje pravilnih prehrambenih navika u školi“. Cilj projeta je poticanje pravilnih prehrambenih navika djece kroz prehranu u školskoj kuhinji pri čemu su kreirani novi jelovnici prema Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama. U jelovnicima je hrana koja se ne preporuča u prehrani zbog dugoročno lošeg učinka na zdravlje postepeno zamijenjena preporučljivom hranom uz stalno praćenje prilagodbe učenika na promjene u jelovnicima. U školsku prehranu više je uključeno voće i povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, proizvodi na bazi integralnih žitarica i sl., dok su namirnice koje sadrže veće količine rafiniranog šećera i masnoća smanjene. Promjene u jelovnicima planirane su u skladu s materijalnim i tehničkim uvjetima školske kuhinje i unutar dosadašnjih financijskih okvira. Kao stručni savjetnik, svoj veliki doprinos provedbi ovog projekta dala je gđa Karmen Kokot, dipl.ing. prehr. tehnologije, nutricionistica koja zajedno sa školskim kuharicama izrađuje jelovnik.
|
Osnovna škola Petrijanec |