2015-03-27 07:14:00 Tradicionalne baranjske pisanice kuhane u ljusci crvenoga luka
Baranjci imaju kojekakvih maštovitih običaja pri ukrašavanju pisanica ili šaranju jaja kako mi to velimo. Često su pisanice ukrašene voskom, ali ipak su nam najčešće one kuhane u ljusci crvenoga luka ukrašena biljem. Recept ne može biti jednostavniji! Odite u svoje dvorište, park ili bilo gdje na zelenu površinu, odaberite bilja koje vam se sviđa. Uzmite stare mamine čarape najlonke i razrežite ih na kockice. Bilje oslonite na jaje, omotajte čarapom i čvrsto ju nečim privežite. Takva jaja poslažite u ljusku crvenoga luka, prelijte vrućom vodom i stavite kuhati. Kada se jaja skuhaju, ostavite ih još neko vrijeme u toj vodi. Kasnije otvorite svoje zamotuljke i divite se prekrasnim prirodnim šarama na jajima - koje su sada već prave uskršnje pisanice! Bakin trik je kasnije ih namazati slaninom za sjaj! |
Osnovna škola Popovac |