Učenici produženog boravka 2. b i 4. c razreda OŠ Poreč, zajedno s učiteljicom Marijom
Matasović, roditeljima i ostalim članovima obitelji, obilježili su Dane zahvalnosti za plodove
zemlje povodom Dana kruha i Dana jabuka u dijelu razrednog projekta Pčelice u gradskom
okruženju i školskog projekta Obitelj u školi – škola u obitelji.
Povodom Dana kruha, učenici su u školskom restoranu mijesili tijesto i pravili razne oblike
peciva. Nakon pečenja su ga slasno pojeli i zahvalili Erikovoj mami na pomoći te osvijestili
važnost kruha u svakodnevnoj prehrani. U kućnoj radinosti obitelji Budija, nastao je veliki razredni kruh kojeg su svi imali priliku kušati na radionici Jabuka i med povodom Dana jabuka.
Za Dan jabuka, učenici su u kućnoj radinosti imali obiteljsko druženje uz pečenje kolača,
pravljenje kompota, čipsa od jabuka… Dio su donijeli i u školu pa su zajedno s članovima
obitelji konzumirali na završetku radionice Jabuka i med.
Radionica je protekla u vedrom ozračju uz rad, pjesmu i igru. Roditeljica Ivana i roditelj Marko pokazali su učenicima kako se pravi voćna salata od raznovrsnih jabuka i meda koju mogu imati za zdravu užinu. Janova mama Sandra donijela je sokovnik i pravila jabučni sok od jabuka iz ekološkog uzgoja.
Svi su uživali u rapsodiji okusa i mirisa zahvaljujući za plodove zemlje i poručujući da redovito treba jesti jabuke i ne bacati kruh. Uz malo mašte, stari kruh može se na raznovrsne načine iskoristiti u prehrani.
Zaključili su da je važna zdrava prehrana i ekološka proizvodnja.
Napisala: Marija Matasović