2016-01-11 14:24:06

POSJET PRIJATELJIMA U ADŽAMOVCE

 

 

 

Pravi snježni zimski dan bio je tog 7.1.2016. obogaćen zanimljivim druženjem predstavnika  naše škole i OŠ Vladimir Nazor, Adžamovci, općina Rešetari s kojom je  općina Kanfanar  zbratimljena.

 

Fotogalerija u "Opširnije".

Prema prethodnom dogovoru odazvali smo se pozivu škole domaćin, te po dolasku najprije posjetili učenike naše škole, njih 15 od 1.do 8.razreda u zimskom kampu gdje su provodili dio svojih zimskih praznika, a  smješteni u prelijepom ambijentu mjesta Cernička Šagovina. Nakon što smo se uvjerili u izvrsne uvjete i organizaciju boravka, zajedno smo se uputili u OŠ V.Nazor u Adžamovcima. Odmah po dolasku uključili smo se u radionice u kojima su sudjelovali njihovi i naši učitelji i učenici: Radionica plesa,  povijesti i  kuhanja. Nakon aktivnog angažmana u radionicama predstavljeni su rezultati.

 Plesna radionica pokazala nam je  istarski narodni ples i jedan slavonski uz pjesmu koju je za ovu prigodu napisala učiteljica Martina Kraus .

Predstavnici povijesne radionice pokazali su nam plakate na tri teme: Utvrda Gračanica, Poznate osobe i Kanfanarština.

Predstavnice radionice kuhanja prezentirale su jela koja su pripremile: mijesili su se istarski fuži i pljukanci sa 3 umaka: šparuge i kobasice, šampinjoni i panceta te tartufi s vrhnjem. Nakon završetka prezentacije radionica svi su pozvani na degustaciju, a prazni pladnjevi u kratkom vremenu bili su dokaz da se trud isplatio. Napravili smo i istarsku supu koja je za domaćine bila potpuno novo iskustvo.

Nakon toga svi smo se uputili u obližnje selo Brđani gdje smo kod ljubaznih domaćica mogli vidjeti kako se u velikoj deveteročlanoj obitelji mijesi i peče domaći kruh u krušnoj peći. Baka Kata pokazala je kako svakog tjedna u načvama starim 100 godina vješto mijesi tijesto. Fascinantan je bio podatak o kojim se količinama namirnica radi: 20 kg brašna, 8 l vode, 3 šake soli, 2-3 kg kuhanog i ribanog krumpira i naravno germa (kvasac)!

Od te količine tijesta ispeče se 6 velikih okruglih hljebova u krušnoj peći. Nakon zamamnog mirisa kruha kojeg smo dobili na dar, čekala nas je večera u školskoj blagovaonici. Slavonski grah sa suhim rebrima, domaći kiseli kupus, kobasice i domaći kruh, a desert je posebna priča: poznate slavonske savijače s makom i orasima, pogačice s marmeladom i orasima. Nakon ukusne večere svi smo se pridružili zajedničkom plesu i pjesmi.

Prepuni dojmova, obogaćeni novim poznanstvima i iskustvom, zahvalili smo domaćinima na iznimnoj gostoljubivosti te ih pozvali da nas posjete na proljeće na naš Dan škole u Kanfanaru. Hvala i doviđenja!

 

Fotogalerija.


Osnovna škola Petra Studenca Kanfanar